A fesztivál 1000 dolláros ZOOM IN Diákfilm-verseny díját a zsűri döntése alapján a Szembenézés című film (rendező: Haragonics Sára) kapta. Egy alkotás a múló időről és a szeretett személy elvesztéséről. A zsűrit lenyűgözte a bátorság, amellyel a rendező egy nagyon személyes családi történetet felelevenítve néz szembe a kétség és a bűntudat kérdéseivel. A Zoom In Diákfilm-verseny zsűrije dicséretben részesíti a Kiev-Moszkva 2. című filmet (rendező: Elena Khoreva) a szereplőkkel kialakított bensőséges viszonyért, melynek köszönhetően a néző bepillantást nyer két város lakóinak életébe.

A Diák zsűri a Legjobb emberi jogi dokumentumfilm 100 ezer forintos díját Alexandre Nanău Totó és nővérei című filmje kapta. Totó és nővérei három roma gyermek zűrzavaros, nehéz életkörülményeit és élethelyzeteit mutatja be. A film követi küzdelmes és néha felemelő pillanatokat rejtő hétköznapjaikat. A kamera intim jelenléte komplex helyzetekben mutatja meg főszereplőit, amit a gyermekek által felvett anyag még személyesebbé tesz – mindez átfogó és érzelmes keretet ad a történetnek.

A 100 ezer forintos Közönségdíjat a nézők szavazati alapján Ayat Najafi filmje, a Dalok senkiföldjéről kapta. Izgalmas politikai thriller, melyben egy különleges zenés utazást tehetünk iráni és francia énekesnőkkel Teherántól Párizsig.

A 12. Verzió idén is igyekezett színes és gazdag programot kínálni a több ezer érdeklődőnek. A fesztivál programja idén is több szekcióból állt. A Nemzetközi Panorámába a frissen készült dokumentumfilmek legjava lett beválogatva, a Magyar Panoráma az égető társadalmi problémákat boncolgató legújabb magyar dokumentumfilm-termésből mutatott meg néhányat. Mozgásban: a menekültválság képei címen futó szekció filmjei a menekültügy és a migráció bonyodalmait vizsgálta. A megfigyelés dokumentumai – a Moving Walls 22 / Watching You, Watching Me című kiállítással összefüggésben olyan filmeket láthattunk, amelyek az adatgyűjtés és a magánszféra közti, a digitális évszázadban kialakult újfajta kapcsolatra reflektálnak. Fesztivál keresztutak ezúttal a Nürnbergi Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivállal közös programként mutatkozott be. Idén is sikeres volt a Diákverzió, ahol nyolc izgalmas, emberi jogi témájú dokumentumfilmmel találkozhattak a diákok. A fesztivál programját idén is gazdagította a Verzio DocLab, amelyben a résztvevők szakmai segítséggel hét projektet dolgoztak ki. Ezeket a rövidfilmeket a közönségnek is levetítettük. Péterfy Gergely író szavaival zárták az idei ötnapos fesztivált, mellyel egy időben óriási veszteség érte Európát és a világot. „Azt kívánom, hogy ezek a filmek segítsenek abban, hogy jobban megismerjük önmagunkat, hiszen a valóságban csak azt tudjuk megpillantani, amit már eleve tudtunk. Minden elbeszélt történet, minden feltárt igazság csak annyit mutat meg, amennyit önmagunkból ismerünk. És ez a megismerés az emberi létezés legizgalmasabb kalandja.”

How to Change the World600

Hogyan váltsuk meg a világot?

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál küldetése kezdetektől fogva az, hogy a filmek segítségével megismerhessünk távoli és kevésbé távoli kultúrákat, életeket, sorsokat; embereket, akik olyanok, mint mi, nem mások. A Verzió akar lenni az, aki felemeli a szavát az erőszak ellen, aki megmutatja a „pislákoló igazságot”, aki meglátja az emberi méltóságot egy poros filmtekercsen, egy betiltott dalban, egy csendes beszélgetésben vagy menekültek szerelmi történetében.

AZOK 600

Azok

A november 13-án történt párizsi tragédia után talán még fontosabb a cél, hogy tegyünk egy békés világért, hogy óvjuk alapvető értékeinket, a minden embert megillető jogokat. Úgy érezzük, soha nem volt még ilyen fontos kiállni magunkért, egymásért. Soha nem volt még ilyen fontos tudatosítani magunkban azt, hogy ne ítélkezzünk, és hogy ne féljünk.

(forrás: Verzió)