A Terápiát 2011 novemberében kezdte el forgatni a magyar HBO. A forgatás 93 napig tartott: 6 nap forgott külső helyszínen, 87 nap pedig a budaörsi Lloyd Stúdióban.

A sorozat két rendezője, Enyedi Ildikó és Gigor Attila maximálisan elégedett az eredménnyel.

Enyedi Ildikó így nyilatkozott a sorozatról a forgatás befejeztével: „Az ország vezető színészei szerepelnek ebben a sorozatban – csupa igazi nagyvad. Az ő arcuk kelti életre a történéseket, mint amikor a mese a gyerek képzeletében belső képpé válik. Ugyanezt megteszi ez a sorozat is – a tévénézővel együtt rakjuk össze a történetet.”


A sorozat előzetese

 

Gigor Attila szerint „Nagy érdeme lehet a sorozatnak, hogy segít megértetni a magyar társadalommal: az önvizsgálat megkerülhetetlen, és ha kell, a pszichológus ebben jó partner lehet. Nem azért van, hogy felírja a nyugtatót, hanem a hajdani Mester, a Bölcs szerepét tölti be, aki segít a szembenézésben, rálátni a bűneinkre, tévedéseinkre.”

A Terápia egy izraeli sorozat magyar adaptációja. A régióban már a második évad készül a román, a cseh és a lengyel változatból, a napokban zárult le a magyar verzió forgatása.

A történet szerint András (Mácsai Pál), a neves pszichológus hétfőtől csütörtökig fogadja rendelőjében a pácienseit. Hétfőnként Laura (Marozsán Erika), keddenként Máté (Nagy Ervin), szerdánként Zsófi (Sztarenki Dóra), csütörtökönként pedig egy házaspár, Petra és Tamás (Szamosi Zsófia - Nagy Zsolt) keresi fel a terapeutát. Péntekenként aztán főszereplőnk szupervízióra megy saját pszichológusához, Ágneshez (Csákányi Eszter), ahol időnként felesége, Judit (Für Anikó) is csatlakozik Andráshoz, így a történetvezetésen keresztül hétről hétre nyolc ember életét, döntéseit, problémáit ismerhetjük meg.

terapia_gigor_enyedi_500
A rendezők


Az HBO-t és a stábot egyaránt tragikusan érintette a nemzetközileg is elismert díszlet- és látványtervező, Stork Csaba hirtelen halála, aki a Terápia két pszichológusa, András (Mácsai Pál) és Ágnes (Csákányi Eszter) rendelőjének is a megálmodója volt.

Örömhír is érte a stábot a forgatás alatt: két meghatározó szereplő, a házaspár női tagját megformáló Szamosi Zsófia és a Máté karakterét alakító Nagy Ervin idén márciusban Jászai Mari-díjat kapott.

Máthé Tibor vezető operatőr a stúdióbeli forgatásokat két kamerával oldotta meg: egyik nap a páciens, a következő nap pedig a terapeuta irányából rögzítették az epizódokat.

A 40 részes Terápia 2012 októberétől látható az HBO-n.