1989 tavasza. Az ország változások előtt áll...Petya, az érettségi előtt álló gimnazista épp 18. születésnapját ünnepli. Szombat esténként haverjaival, Rojállal, Kiglerrel és Csömörrel a Moszkván találkoznak az Óra alatt, hogy begyűjtsék a bulicímeket, aztán fel a hegyre, buliról bulira, majd hajnalban vissza a Moszkva térre egy jó kis reggeli hamburgerre. Ballagás, majd pár nap múlva érettségi. Az 1945 utáni történelem tételeket eltörölték, a magyar tételek kiszivárogtak, a teljes káoszban még a síkhülye Kiglert átengedik matekból. Rojál felajánlja Petyának, hogy részt vehet egy vonatjegy-hamisító bizniszben, dől a lé, csajok, buli, verdák – élükön a kultikussá vált piros Zsigulival – nyugat-európai utazás, és maga a nagybetűs élet...és természetesen feltűnik a Nagy Szerelem is.

 

A Palóc Videótéka csapat korszerűsített előzetese a filmhez 

Török Ferenc sok kézikamerás felvételt tartalmazó egyetemi vizsgafilmje szinte tökéletes pontossággal adja vissza a rendszerváltás korszakának életérzését, a kamaszélet viszontagságaival keverve. Csalamádés hamburger és egyforintos fagylalt, szombat esti házibulik és kiszivárgott érettségi tételek, miközben a tévéből a lánchídi csatáról, Kádár János haláláról, Nagy Imre újratemetéséről szólnak a hírek. A Karalyos Gábor, Balla Eszter, Pápai Erzsi, Szabó Simon, Béres Ilona és Csuja Imre főszereplésével elkészült játékfilmet a hangulatteremtés és a korrajz mellett a párbeszédek emelik igazán értékes alkotássá: szinte minden mondat egyszerre hiteles és erőlködés nélkül jópofa, ennek köszönhetően sok párbeszéd és poén vált szállóigévé. Pápai Erzsi, aki alakításával a Magyar Filmszemlén a Legjobb női epizódszereplő díját nyerte el, egy interjúban elmondta, hogy a dialógusok nagy része improvizáció volt, de a szövegkönyv hiánya csak életszerűbbé tette a filmet.

Szabó Simon (Rojál) és Csatlós Vilmos (Kigler) üzenete a közönségnek

A 2001-es Magyar Filmszemlén a Legjobb első filmnek járó díjat és a Közönségdíjat is elnyert, mára kultuszfilmmé vált alkotást a Filmalap égisze alatt működő Magyar Nemzeti Filmarchívum digitális felújítási programja keretében képkockáról képkockára restaurálták. A Filmlabor szakemberei és neves operatőrök közreműködésével zajló restaurációs program célja, hogy a magyar filmművészet kincsei kiváló képi és hangminőségben, a mozivásznon kerülhessenek ismét a közönség elé. Ennek a sorozatnak első epizódja a Pannonia Entertainment által idén nyáron országos moziforgalmazásban bemutatott Vuk volt, majd Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából újra mozikba került legismertebb ifjúsági filmje, A Pál utcai fiúk. A sort most a Moszkva tér folytatja: Petya, Rojál, Kigler, Csömör kalandjai november 30-tól rövid ideig újra mozivásznon láthatók. Budapesten a Toldi Moziban, az Urániában, az Art+ Cinemában a Buda Bed Cinemában és Pólus Moziban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szolnokon, Jászberényben, Visegrádon és Szombathely is bemutatják.

A vetítési helyszínek teljes listája a Pannonia Entertaiment Facebook oldalán olvasható.

Forrás: Pannonia Entertaiment