Különleges eseménysorozat keretében mutatja be a Vivian Maier nyomában című dokumentumfilmet a magyarhangya a Mai Manó Házzal együttműködésben. A Torontóban, New Yorkban, Rio de Janeiróban és a Berlini Filmfesztiválon is bemutatott film a huszadik század egyik kiemelkedő street fotósának történetét igyekszik rekonstruálni egy krimibe illő nyomozás izgalmával. A közösségi filmforgalmazás szellemiségéhez hűen Budapest néhány kiemelt kulturális és szórakozóhelyén látható a mű premier előtt, melyet alkalmanként más aspektusból kiinduló szakmai beszélgetés követ az emberábrázolás és street fotó, exhibicionizmus vs művészet, és a dokumentarizmus vs művészet témaköreiben. Ingyenes szabadtéri vetítés is lesz.

vivian2 600

Vivian Maier neve tulajdonképpen csupán pár éve került a köztudatba, mégis mára egyértelmű, hogy a huszadik század egyik kiemelkedő alkotója volt. Fotográfiáit soha, senkinek nem mutatta meg, így azokat egy véletlen folytán fedezte fel John Maloof amerikai történész 2007-ben. Azóta az alkotó különleges története és fotói szinte az egész világot bejárták.

A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier Rolleiflex fényképezőgépe mögé bújva New York és Chicago utcáit róva örökítette meg az urbánus Amerika legérdekesebb pillanatait az ötvenes évektől kezdve egészen a kilencvenes évek végéig. A több mint 100 ezer negatívot tartalmazó életmű az úgynevezett utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált. John Maloof és Charlie Siskel sokszor meghökkentő és zavarba ejtő filmje e furcsa személyiség nyomába ered, hogy évek kitartó nyomozómunkájával kiderítse: ki is lehetett Vivian Maier.