A Neil Young utazásai (Neil Young Journeys) című filmet egy sztárrendező, A bárányok hallgatnak Oscar-díjas direktora, Jonathan Demme készítette régi barátjának, az amerikai folk-rock legnagyobb géniuszának, a kanadai Neil Youngnak a 2011-es szólóturnéján. A Sosem érek haza (Never Make It Home) a 2007-ben, 38 éves korában, rákban elhunyt Kirk Rundstrom amerikai gitáros-énekes utolsó hónapjait és Split Lip Rayfield nevű bluegrass/alt.country zenekarának élén – közelgő halálának tudatában – lebonyolított utolsó vad turnéját dokumentálja. Az Örömzene (The Family Jams) című dokumentumfilm azokból a videofelvételekből áll össze, melyeket a Vetiver folk-rock zenekar gitárosa, Kevin Barker forgatott, amikor együttes 2004-ben az amerikai freak folk ifjú sztárjaival, a hárfás-énekesnő Joanna Newsommal és gitáros-énekes Devendra Banharttal közösen turnézott.

titanic_let_england_shake_500
Let England Shake


A José González egészen különleges élete (The Extraordinary Ordinary Life of José González) szintén egy folkos-akusztikus zenei világban mozgó fiatal művész útját mutatja be intim közelségből, de jóval nagyobb távlatban: az argentin származású svéd gitáros-énekest, José Gonzálezt a filmesek három éven és öt kontinensen át követték. Az Esperando el Tsunami (Waiting For The Tsunami) című filmben a francia rendező-operatőr Vincent Moon, egy argentin-kolumbiai zenészduó, a Lulacruza társagában járja végig Kolumbiát.

Ami a hip-hop és a rap rajongóit illeti, ők a Ritmus, rím és élet című A Tribe Called Quest - dokumentumfilmnek örülhetnek (Beats Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest), amelyet rendezőként és producerként is egy ismert színész, Michael Rapaport jegyez, aki egy 2008-as alkalmi turné idején készítette el filmjét a kilencvenes évek egyik legfontosabb hip-hop együtteséről, olyan közreműködőkkel, mint Busta Rhymes, Pharrell vagy a Beastie Boys tagjai.


Kodály Method - Eric Sumo

 


A Titanic zenei szekciójának ékköve a Sigur Rós: Inni című különleges technikával készült dokumentumfilm, amely a híres izlandi alt/poszt-rock együttes 2008-as turnéjának záróestjéről szól, az angliai Alexandra Palace-ból. A szinte monokróm képanyagot különböző prizmákon és tárgyakon keresztül ismét lefilmezték, így a végeredmény olyan hatást kelt, mintha a film a régmúltból előkerült lelet volna.

A háborús övezetekben készült munkáival nevet szerzett Seamus Murphy ír fotográfus az angol dalszerző-énekesnő P. J. Harvey legutóbbi albumának, a 2011-es év legjobb lemezei közé tartozó – és Mercury-díjjal is jutalmazott – Let England Shake-nek mindegyik dalához rendezett egy-egy kisfilmet a vidéki életről, majd az egészet egybe is fűzte.

titanic_esperando_el_tsunami_500
Esperando el Tsunami


Egy 42 perces összeállítást is kapunk Szimler Bálinték invenciózus Kodály Method-videóiból. Egy új audiovizuális projektet hívtak életre - nem hagyományos értelemben vett videoklipekről van szó, mivel a hang és a kép ugyanabban a pillanatban születik meg egy erős esztétikai koncepcióval összhangban, az előadók egyedi vonásaira összpontosítva! A klipek szereplői között látható a Zagar, Akkezdet Phiai, az Erik Sumo Band, a Volkova Sisters, a Turbo, a Waldorf Diák Kórus, az Elefánt és a Keleti-Blokk.

A zenés filmek a mozik mellett egy új fesztiválhelyszínen, az A38 hajón is bemutatkoznak!