Nem túlzás katartikus élményről beszélni a Mesék a zárkából esetében, ezt a podcast egyik műsorvezetője, Pozsonyi Janka meg is vallotta a rendezőnek: „Azt éreztem a film után, hogy visszatért a hitem az emberiségben. Ezek a filmesek tanultak valamit az SZFE-n, és ezt arra használják, hogy családokat összehozzanak, és hogy egy olyan világot hozzanak el a börtönbe, amellyel a rabok soha az életben nem találkoztak volna. Összeszorult a szívem a végére.”

Visky Ábel dokumentumfilmje három börtönbüntetését töltő apa és fiaiak kapcsolatát követi másfél éven keresztül, és egy kreatív alkotófolyamat adja a történet alapját: a rabok meséket írtak a gyerekeiknek, hogy aztán az aktív részvételükkel kisfilmek készüljenek belőlük. Így történhet meg az, hogy börtönbe zárt férfiak viharos tengeren hánykolódnak, vagy éppen sárkányvadászatra indulnak. Akinek a beszélgetés meghozza a kedvét a dokuhoz, annak van egy örömhírünk: a Mesék a zárkából néhány kattintással elérhető, fent van a Netflixen, a Filmión és a Cinegón is.

A Mesék a zárkából forgatásán / Forrás: Proton Cinema

A rendezővel átbeszéltük az egész estés film esetében itthon még újdonságnak számító online premier tanulságait. Úgy érzi, ennek a típusú film online tud úgy igazából kiteljesedni, örömmel érzékelte, hogy sok különböző emberhez eljutott a híre, Erdélyből például online stoppal jött vissza Budapestre, egy nagyváradi nővel utazott, és ő is hallott a MAZ-ról. Így hívja a stáb egymás között a filmet.

Mesélt egy balassagyarmati börtönelőadásról, ami a film ötletét adta, aztán végigvezetett minket a hosszadalmas alkotói folyamaton, és közben a börtönök sajátos szabályrendszerét is ismertette. „Hatalmas élmény volt a budapesti, SZFE-s burokból egyik napból a másikra bekerülni válogatott keményfiúk közé. Van egy súlya ennek a világnak” - emlékezett vissza az első látogatására. És nem csak súlya, jellegzetes szaga is van ezeknek az intézményeknek, amivel sehol máshol nem találkozott. Talán a tisztítószer okozhatja, tippelte a rendező.

Miért csak apákat szerepeltetett, miért nincsenek köztük anyák? Nem válik nevetségessé és gyengévé a többi rab szemében az az elítélt, aki mesét ír, és jelmezt húz magára? Miért döntött úgy, hogy a legtöbb dokutól eltérően ő is szerepel a filmben? Folyamodott csaláshoz, és segített a mesék írásában a kiválasztott raboknak? A MAZ egy olyan film, amely rengeteg kérdést felvet, és Ábel szerencsére egy olyan rendező, aki szívesen beavat az alkotói folyamat örömei mellett a nehézségeibe is.

Forrás: Proton Cinema

Elmesélte például, hogy jutott el az egyik főszereplő, Tibike tekintélyt parancsoló apjához, az öregebbik Tiborhoz, aki több évet ült börtönben, mint amennyit kint töltött. Tibikét izgalmas személyiségnek tartotta Ábel, de amikor a kezdeti beszélgetések után eljutottak a meseíráshoz, kiderült, hogy a srácnál igencsak csikorognak a fogaskerekek, nehezen ment neki az absztrakció. Ehhez képest a legközelebbi alkalomra egy remek mesével állított be. Ezt meg ki írta, kérdezte tőle a rendező, aki erre bevallotta az igazat. Az apja, miután átment hozzá a cellájába, és megkérte rá. Ábelnek erre felcsillant a szeme, és onnantól kezdve az öregebbik Tibor is a doku egyik fontos szereplőjévé lépett telő.

A Mesék a zárkából után változatos témákat érintettünk, azt kutatva, ki is valójában Visky Ábel. Visszamentünk a gyerekkorába, és egy vad tehénnel (szarvas erdélyi tájszólásban) való misztikus találkozáshoz jutottunk el. Beszéltünk a rendező vallásosságáról, tanítási módszereiről, és arról, egyszeri kirándulás volt-e a YouTube-on 160 ezres kattintásnál tartó Semmi bogár, vagy még várhatunk tőle Richard Linklater által ihletett sétálós-szerelmes filmet. Végezetül – most, hogy már ismét lehet utazni - két kevésbé frekventált erdélyi helyet ajánlott nekünk. 

Menetrend:

 • 02:32 - Az online premier tanulságai
 • 08:50 - A film kiindulópontja
 • 12:12 - Miért nincsenek benne börtönviselt anyák?
 • 16:23 - A film főszereplői
 • 23:35 - A börtönöknek van egy sajátos szaga
 • 28:53 - A rendező belenyúl a mesébe
 • 33:30 - A mese nem mindig tud csodát tenni, de ez így van jól
 • 41:25 – Miért rakta bele magát a filmbe?
 • 44:49 – Lesz folytatás?
 • 47:05 – Ábel gyerekkora, mesék és a vad tehén
 • 53:45 – Vállalja a hitét, de nem akar keresztény-influenszer lenni
 • 1:04:10 – Szeretne keresztény filmet forgatni?
 • 1:08:05 – Ábel és a filmtanítás
 • 1:13:00 – Ilyen egy workshop a Babes-Bolyain
 • 1:16:10 – Semmi bogár és a Richard Linklater-hatás
 • 1:18:50 – Két nap alatt 15 nő sírta el magát Ábel kamerája előtt
 • 1:24:20 – Nagy szerelemnek kell lennie, hogy belevágjon egy filmbe
 • 1:26:13 – Két tuti hely Erdélyben

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, fent van az Anchor.fm, a Spotify, az iTunes és a Mixcloud oldalán, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban is elérhető.