26. alkalommal rendezték meg november 8-13. között az európai rövidfilmek versenyét a franciaországi Brestben, a versenyprogramban bemutatott 41 rövidfilm 22 országból érkezett a nyugat-bretagne-i város seregszemléjére. Simonyi Balázs legújabb rövidfilmjét, a Finalé-t elismerő oklevéllel tüntette ki az Ifjúsági Zsűri Brestben - tudatta a Magyar Filmunió. Az Elek Ferenc és Kovács Lehel főszereplésével készült nyolcperces mozgókép múlt héten Szöulból, az ASIANA filmfesztivál fődíját hozta el, és a napokban az Egyesült Államokban is bemutatkozik, nevezetesen a St Luis Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Missouri államban. A fotóművészként és újságíró-szerkesztőként is ismert Simonyi Balázs Finale című új alkotása a Snittegylet Filmműhely és a Celluloid Műhely gyártásában készült.



Nézd meg a Finálé előzetesét!


Spanyol játékfilm forog Budapesten

Fernando Colomo spanyol filmrendező megkezdte Budapesten legújabb filmjének forgatását A Picasso banda címmel. Az alkotást az Európai Film díjas José Luis Alcaine operatőr fényképezi, aki többek között Almodóvar A bőr, amelyben élek, Rossz nevelés, Volver, Kötözz meg és ölelj, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmjeinek operatőre is volt, művészeti vezetője az Oscar díjra jelölt Patrice Vermette, producere Beatriz de la Gándara, társproducere pedig Major István, akinek nevéhez többek között Dyga Zsombor Köntörfalak című alkotása is fűződik. A játékfilm november 8-tól december 17-ig forog többek között Szentendrén, a Nyugati pályaudvaron, a Műcsarnokban, a Szépművészeti Múzeumban, a Várban. A filmet a FilmTeam gyártja. A Picasso banda igaz történeten alapul. 1911-ben a Louvre-ból ellopták Leonardo da Vinci festményét, a Mona Lisát (La Gioconda). Nem sokkal később letartóztatták Pablo Picassót és barátját Guillaume Apollinaire-t, majd meggyanúsították őket a bűncselekmény elkövetésével. A film apropóját az adta, hogy pont száz éve történtek azok az események, amelyek 1911-ben az egész világot bizonytalanságban tartották, illetve egészen a közelmúltig keveset tudtunk arról, hogy a letartóztatásnak, a gyanúsításnak milyen következményei voltak Picassóra nézve.

fernando_colomo_oscar_l_tejeda_500

Fernando Colomo (fotó: Oscar L Tejeda)


Filmlovagok - Kalózkodás elleni akció indul a budapesti mozikban

November 17-ével kezdődően négy héten keresztül kalózkodás elleni akció indul a budapesti mozikban, amelynek célja: megakadályozni, hogy a filmekről jogosulatlan kép-, illetve hangfelvétel készüljön. Az illegális másolatok elleni harc talán egyetlen módja a mozitermek folyamatos felügyelete az előadások ideje alatt, hiszen ma már akár egy mobiltelefonnal is készíthető kiváló minőségű felvétel. Erre az ellenőrző feladatra vállalkozik jó néhány járőr – a moziüzemeltetők és a filmforgalmazók megbízásából. Ők a Filmlovagok: járják a mozikat, beülnek az előadásokra, és kiszűrik az illegális felvételek készítőit. Az akciót a Filmforgalmazók Egyesülete és a Mozisok Országos Szövetsége együtt szervezi, a lovagok a ProArt – Szövetség a Szerző Jogokért egyesület segítségével készülnek a feladatra.