Nagy Dénes rövidfilmjét mintegy ezer filmből választotta ki a válogatóbizottság a többi 8 kisfilm és 21 nagyjátékfilm mellé.

cannes nagy denes 500
Nagy Dénes


A bemutatón a rendezők jelenlétében egymás után vetítették le a zömében fiatalokból álló közönség előtt a többségében realista stílusú alkotásokat. A nézők mindegyik filmet nagy tapssal fogadták, a vetítést követő beszélgetésen a magyar rendezőnek nyilvánosan gratuláltak az amatőr szereplőkkel forgatott alkotásához.

Nagy Dénes filmje első nemzetközi vetítésén a reakciókból és az első visszajelzésekből azt érezte, hogy a külföldi nézők is "vevők" a filmre. "Az ember mindig nagyon izgul, mit fognak szólni a nézők, de nagyon jól esett a fogadtatás, úgy éreztem, hogy tetszett a közönségnek" - hangsúlyozta az alkotó Cannes-ban az MTI-nek.



Nézd meg a Lágy eső előzetesét!


Egy néző azon kérdésére, hogy nem tervez-e nagyjátékfilmet forgatni a Lágy esőből, Nagy Dénes elmondta: a szereplőkeresés során számos olyan emberrel találkozott, akiknek a története megragadta, ezért jelenleg egy ehhez a kisfilmhez hasonló stílusú és világú, de más történetű nagyjátékfilm-terven is dolgozik, amit szintén Mezőszemerén és környékén forgatna. Eziránt a rövidfilm gyártásában részt vett belga koprodukciós partner, a Novak Prod (Brüsszel), valamint már "egy nagyobb, komoly francia cég" is érdeklődik - tette hozzá.

A 28 perces magyar-belga koprodukcióban készült Lágy eső Tar Sándor azonos című novellája alapján készült. A forgatókönyvet a rendező az operatőrrel, Dobos Tamással együtt írta, aki rendszeres alkotótársa, együtt jártak a Színház- és Filmművészeti Egyetemre Szász János osztályába. A kisjátékfilm egy kamasz szerelem története: főhőse egy vidéki nevelőszülőkhöz kerülő fiú (Keresztfalvy Dániel), aki beleszeret osztálytársába (Erdélyi Zsófia), ám a benne dúló érzelmeket képtelen kifejezni. Önmaga megsebzésével és gyújtogatással próbálja felhívni magára a lány figyelmét.

Cannes lagy eso1 500


A produkció többek között a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatást, a Magyar Nemzeti Filmalap a rövidfilm cannes-i szerepléséhez nyújtott segítséget.

A magyar közönség május 24-ről 25-re virradóra, az Artmozik éjszakáján - amelyen a Friss hús fesztivál legnépszerűbb alkotásait is levetítik - láthatja legközelebb a Lágy esőt.