Biszku Béla öröksége máig hat

A volt belügyminiszter családja perrel fenyegetőzik

Biszku Béla öröksége máig hat
Mint már több helyen is megjelent, Biszku Béla családja perrel fenyegette meg az Uránia mozit, ahol a Biszku 1956-os szerepvállalásáról készült, szembesítő jellegű dokumentumfilm, a Novák Tamás és Skrabski Fruzsina rendezte Bűn és büntetlenség című alkotás június 16-i díszbemutatója lett volna.
A személyiségi jogi per belengetése végül visszalépésre bírta a mozit, nem függetlenül a nemrég lezajlott Ungváry Krisztián-Kiss István per Legfelső Bíróság kimondta ítéletétől, amely a cikket közlő, közvetítő Élet és Irodalmat is elmarasztalta és pénzbüntetésre ítélte. Ez a  - történészi kérdésben is állást foglaló - per azonban inkább elrettentő példa, mint érvényes párhuzam, mondja Skrabski Fruzsina, hisz ők Biszku életének azon szakaszáról beszélnek, amikor ő politikai, tehát közszereplő volt, és mint ilyen, sokkal kevesebb védettség illeti meg, mint egy "mezei" magánembert.

Tény ugyanakkor, hogy a forgatás becsapással jött létre: a filmesek azt mondták Biszkunak, hogy egy nem létező ifjúsági szervezet nevében, egy almanach összeállítása okán szeretnének vele forgatni, ekkor hozzájárult a forgatáshoz. A Novák és Skrabski ezek után leleplezték magukat, mire Biszku csak annyit reagált: "Micsoda csibészek maguk!", de nem vonta vissza az engedélyét. A most 89 éves Biszku mindazonáltal jó szellemi egészségnek örvend, dátumokat sorolt, jó állapotban van, megértette a helyzetet. A forgatás után - mely normális hangulatban folyt - három nappal telefonon vonta vissza a hozzájárulását, kérte a nyersanyagokat, amelyekből el is küldött neki a produkció valamenyit, de ekkor még abban a hitben, hogy a film úgyis bemutatásra kerül. Ezek után ment be az Urániába Biszku Béla lánya, és fenyegette meg perrel a mozit.

biszku_500
Biszku a parlamentben beszél

Skrabski szerint amúgy a családnak úgy hiányzik a per, mint ablakos tótnak a hanyattesés, de meg akarják akadályozni a film nyilvánosságra kerülését, amelynek ügyén most, paradox módon, nagyot lendítettek előre. Ráadásul úgy fenyegetőznek perrel, hogy nem látták a filmet, és amúgy meg sem próbáltak tárgyalni a filmkészítőkkel. (Biszku Béla élete a Wikipédián.)

A visszalépett Uránia helyére egyébként más helyszínek léphetnek, A visszalépett Uránia helyére egyébként más helyszínek léphetnek, jelentkezett több mozi is, sőt Kolozsvárról is megkeresték az alkotókat, hogy ott bármikor szívesen bemutatják a filmet, úgyhogy valamilyen formában be lesz mutatva a film, leghamarabb június 16-án, a Menta Terasz által meghirdetett zártkörű vetítésen. Mivel a film külföldi, "marslakó" nézőkre is gondolt, ezért a legtriviálisabb tényeket is elmondja-elmagyarázza - így külföldi fesztiválok érdeklődésére gondolva egyelőre nem jöhet szóba DVD-kiadás vagy videomegosztós "forgalmazás".  

Ha mégis lesz per, nagy valószínűséggel megnyeri a rendezőpáros, hisz egyrészt minden filmbéli állításukat bizonyítani tudják (igaz, az az Ungváry-perben sem számított sokat), másrészt a közszereplői státusz elég nagy jogi teret ad a filmeseknek - egy közszereplő élete közügy.

biszkuma_500
Biszku Béla ma

A film tartalmi részéről szólva nyilván felmerül a kérdés, hogy a Bűn és büntetlenség milyen tonalitással áll a kérdéshez - egy idős embert próbál meg a történelem ítélőszéke elé ráncigálni, avagy ügyel az emberi méltóságra. Skrabski szerint teljesen normális beszélgetés folyt a forgatás során, ők csupán azt kérték Biszkutól, hogy a történelmi tényeket (300 ember kivégzés, 20 000 ember bebörtönzése, Biszku folyamatos nyomásgyakorlása az igazságszolgáltatás felé a súlyosbításokért) ne vitassa, és ezek fényében kérjen bocsánatot. Nem utal vérszomjas hangulatra az a tény sem, hogy a filmesek a forgatás után még két órát Biszkunál töltöttek, aki dedikálta nekik könyvét.

A volt belügyminiszter amúgy kicsit úgy viselkedett, mint egy gyerek, aki nem érzékeli (egykori) tetteinek súlyát - hogy mindez minek az eredménye, azt egy pszichológus magyarázza el a filmben, amelyben amúgy rengeteg történész és egyéb szakértő szólal meg áldozatok és kortársak, kollégák, köztük Pozsgay Imre mellett.Szeretsz? Vagy inkább kutyát tartanál?

DOSSZIÉ
Cannes 2015
46 év után először ér magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. Nemes Jeles László Saul fia című filmjét nagy várakozások előzték meg. Cikkek, interjúk, beszámolók a filmfesztiválról.bővebben

Article ikonNemes Jeles László: A tengeri szörnyek között

oscillator - 15:58

Szakdolgozat kérdőív HELP!

Sziasztok! Nagy segítség lenne, ha kitöltenétek ezt a kérdőívet, kb. 10-15 perc:) A lekérhető médiaszolgáltatásokról (VoD és hasonlók), tévézésről szól. http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/739996650/ forum
apapa65 - 21:36

Vadvirágos patika

Kár, hogy se megvenni, se megnézni vagy letölteni nem lehet ezt a szép filmet. A NAVA oldalán lehetett egy percet nézni belőle, de már azt sem lehet. Akkor meg minek kell a népet bosszantani azzal, ho[...] forum
Moka - 09:19

Hölgyeim és Uraim, megjelenik DVD-n a Final Cut!

Jó hír. A segédanyag miről szól? forum
Rövidekről röviden sorozatunkban készülő rövid alkotásokat, kisfilmeket, tévéfilmeket mutatunk be.bővebben

Article ikonPapp Gábor Zsigmond: "Beépült a családi kánonba"

nka emblema 2012

free porn movies erotikfilme kostenlos free porn