Biszku Béla öröksége máig hat

A volt belügyminiszter családja perrel fenyegetőzik

2010. június 11. - filmhu
Biszku Béla öröksége máig hat
Mint már több helyen is megjelent, Biszku Béla családja perrel fenyegette meg az Uránia mozit, ahol a Biszku 1956-os szerepvállalásáról készült, szembesítő jellegű dokumentumfilm, a Novák Tamás és Skrabski Fruzsina rendezte Bűn és büntetlenség című alkotás június 16-i díszbemutatója lett volna.
A személyiségi jogi per belengetése végül visszalépésre bírta a mozit, nem függetlenül a nemrég lezajlott Ungváry Krisztián-Kiss István per Legfelső Bíróság kimondta ítéletétől, amely a cikket közlő, közvetítő Élet és Irodalmat is elmarasztalta és pénzbüntetésre ítélte. Ez a  - történészi kérdésben is állást foglaló - per azonban inkább elrettentő példa, mint érvényes párhuzam, mondja Skrabski Fruzsina, hisz ők Biszku életének azon szakaszáról beszélnek, amikor ő politikai, tehát közszereplő volt, és mint ilyen, sokkal kevesebb védettség illeti meg, mint egy "mezei" magánembert.

Tény ugyanakkor, hogy a forgatás becsapással jött létre: a filmesek azt mondták Biszkunak, hogy egy nem létező ifjúsági szervezet nevében, egy almanach összeállítása okán szeretnének vele forgatni, ekkor hozzájárult a forgatáshoz. A Novák és Skrabski ezek után leleplezték magukat, mire Biszku csak annyit reagált: "Micsoda csibészek maguk!", de nem vonta vissza az engedélyét. A most 89 éves Biszku mindazonáltal jó szellemi egészségnek örvend, dátumokat sorolt, jó állapotban van, megértette a helyzetet. A forgatás után - mely normális hangulatban folyt - három nappal telefonon vonta vissza a hozzájárulását, kérte a nyersanyagokat, amelyekből el is küldött neki a produkció valamenyit, de ekkor még abban a hitben, hogy a film úgyis bemutatásra kerül. Ezek után ment be az Urániába Biszku Béla lánya, és fenyegette meg perrel a mozit.

biszku_500
Biszku a parlamentben beszél

Skrabski szerint amúgy a családnak úgy hiányzik a per, mint ablakos tótnak a hanyattesés, de meg akarják akadályozni a film nyilvánosságra kerülését, amelynek ügyén most, paradox módon, nagyot lendítettek előre. Ráadásul úgy fenyegetőznek perrel, hogy nem látták a filmet, és amúgy meg sem próbáltak tárgyalni a filmkészítőkkel. (Biszku Béla élete a Wikipédián.)

A visszalépett Uránia helyére egyébként más helyszínek léphetnek, A visszalépett Uránia helyére egyébként más helyszínek léphetnek, jelentkezett több mozi is, sőt Kolozsvárról is megkeresték az alkotókat, hogy ott bármikor szívesen bemutatják a filmet, úgyhogy valamilyen formában be lesz mutatva a film, leghamarabb június 16-án, a Menta Terasz által meghirdetett zártkörű vetítésen. Mivel a film külföldi, "marslakó" nézőkre is gondolt, ezért a legtriviálisabb tényeket is elmondja-elmagyarázza - így külföldi fesztiválok érdeklődésére gondolva egyelőre nem jöhet szóba DVD-kiadás vagy videomegosztós "forgalmazás".  

Ha mégis lesz per, nagy valószínűséggel megnyeri a rendezőpáros, hisz egyrészt minden filmbéli állításukat bizonyítani tudják (igaz, az az Ungváry-perben sem számított sokat), másrészt a közszereplői státusz elég nagy jogi teret ad a filmeseknek - egy közszereplő élete közügy.

biszkuma_500
Biszku Béla ma

A film tartalmi részéről szólva nyilván felmerül a kérdés, hogy a Bűn és büntetlenség milyen tonalitással áll a kérdéshez - egy idős embert próbál meg a történelem ítélőszéke elé ráncigálni, avagy ügyel az emberi méltóságra. Skrabski szerint teljesen normális beszélgetés folyt a forgatás során, ők csupán azt kérték Biszkutól, hogy a történelmi tényeket (300 ember kivégzés, 20 000 ember bebörtönzése, Biszku folyamatos nyomásgyakorlása az igazságszolgáltatás felé a súlyosbításokért) ne vitassa, és ezek fényében kérjen bocsánatot. Nem utal vérszomjas hangulatra az a tény sem, hogy a filmesek a forgatás után még két órát Biszkunál töltöttek, aki dedikálta nekik könyvét.

A volt belügyminiszter amúgy kicsit úgy viselkedett, mint egy gyerek, aki nem érzékeli (egykori) tetteinek súlyát - hogy mindez minek az eredménye, azt egy pszichológus magyarázza el a filmben, amelyben amúgy rengeteg történész és egyéb szakértő szólal meg áldozatok és kortársak, kollégák, köztük Pozsgay Imre mellett.
DOSSZIÉ
Titanic 2014
Április 4-12. között az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldiban, a Puskinban és az A38 hajón várja a közönséget a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 25 nemzet 52 alkotása kapott helyet 7 szekcióban. Hírek, kritikák, beszámolók, interjúk és videók a fesztiválról.bővebben

Article ikon10 film, amit látnod kell a Titanicon

apapa65 - 2014. március 26. 21:36

Vadvirágos patika

Kár, hogy se megvenni, se megnézni vagy letölteni nem lehet ezt a szép filmet. A NAVA oldalán lehetett egy percet nézni belőle, de már azt sem lehet. Akkor meg minek kell a népet bosszantani azzal, ho[...] forum
Moka - 2014. január 22. 09:19

Hölgyeim és Uraim, megjelenik DVD-n a Final Cut!

Jó hír. A segédanyag miről szól? forum
f.r.a.n.k. - 2013. november 2. 19:48

Sose halunk meg?

EXT. MAROS / MEZŐ - NAPPALMásnap június 8-án, körülbelül déli 12 és 1 óra közt, akeresztesek «megszámlálhatatlan» sereggel keltek át a Marosons azonnal teljes erővel kezdték ostromolni a várat. Solymo[...] forum
Rövidekről röviden sorozatunkban készülő rövid alkotásokat, kisfilmeket, tévéfilmeket mutatunk be.bővebben

Article ikonCsáki László: Az idő a legjobb konzulens