Ha egyszer felkelnek az avatárok...

Az összlátogatók majdnem felét az Avatar nézői tették ki: 90 469 néző, 135 milliós bevétel szegélyezi a kék lények hódító útját. S ezzel át is léphetünk a következő hétre, az év utolsó hetére - ki gondolta volna, hogy az éves toplistát ilyen drasztikus behatások érik még az utolsó pillanatokban. Ugyanis az Avatar nemcsak Amerikát hódította meg, sőt - a nemrég az egymilliárd dolláros határt is átlépő film a bevétele kétharmadát külhonban érte el. A szilveszteri héten sikerült még egy kicsit rádobni a nézőszámra, 205 ezer felett állt meg a mérő, az első négy film 20 ezer felett végzett, és az eddig is hasító Avatar 1%-ot vesztett a nézettségéből, azaz lényegében stagnált a közönsége. Amerikában sem volt ez másként, a karácsonyi héten 1,8%-os esést könyvelhetett el a film, míg a szilveszteri hétvégén már 9,4 %-osat. Így most James Cameron filmje a 4. a filmes bevételi örökranglistán, amelyen egyelőre megközelíthetetlen előnnyel vezet a Titanic. Az Avatarban, a rendező eddigi második legsikeresebb filmjében azonban még vannak tartalékok: a Box Office Mojo megkérdezése szerint (3157 válasz alapján) a nézők 37%-a kétszer is megnézné a filmet, 17%-a pedig még egy harmadikat is bevállalna.

A film amúgy tökéletes válasz a filmipari hanyatlásra: nincs értelme letöltve avagy DVD-n otthon megnézni (a mojo-s felmérés alapján 6,8% választja mindössze az otthoni megtekintést), inkább érdemes kivárni az előfizetési sort a 3D-teremben. Csak hát nem minden produkció kiérlelésére van 14 év.

A magyar éves toplistára is kihatott az Avatar szereplése: ha a január 3-val bezáruló eredményeket is számítjuk, az Avatart itthon 449 025-en látták, ezzel három hét alatt sikerült az éves toplista 4. helyére felugrania a filmnek, az 5. helyre taszítva ezzel a Valami Amerika 2-t.

Az év utolsó hetének további (premier)filmjei: a California Dreamin' összesen 475 nézőt szerzett, a Sherlock Holmes 4 kópiás premier előtti vetítése reményteljes 2514 nézőt hozott (Amerikában egyedül ez a film állta a sarat az Avatarral, a karácsonyi bemutató héten alig 13 millió dollárral (62 milliós bevételt szerezve) maradt mögötte). Nincs adat a tavalyi év slágerének számító Hold, illetve A legmelegebb nap című filmekről. A Derült égből szerelemről viszont van: az országos hatodikként zárt premierfilm Jennifer Anistonnal egyetemben.

(forrás: odeon.hu, box office mojo, forgalmazók országos adatai)

Ez a karácsonyi hétvége

Ez pedig az újévi