Szajki Péter második nagyjátékfilmjének tervét választotta ki Magyarországról az East European Film Alliance, a bukaresti székhelyű filmes továbbképző szervezet 2010-es tréningsorozatára. A képzés keretében júniusban, a Moszkvai Filmfesztiválon segítik neves forgatókönyvírók az író-rendezőt a film történetének alakításában, a könyv kidolgozásában. A tervek szerint mintegy százmillió forintból, Darvas Csanád és a Cemedia segítségévek készülő film előkészítése idén ősszel kezdődik, forgatását 2011 tavaszra-nyárra tervezik az alkotók.

 

intim_fejloves_500
Szajki Péter első nagyjátékfilmje, az Intim fejlövés



Magyar győzelem egy uniós filmversenyen

A tavalyi sikerek után ismét magyar film nyert különdíjat az Európai Kis és Közepes Vállalkozások Hetén a 25 év alatti korosztály kategóriában – adta hírül a Kreatív Online. A 21 éves Medveczky Márton és a 23 éves Filkor Gábor (az egyik Mátyás-képregény szerzője) klipje The fruit of work (A munka gyümölcse) címmel a jól végzett munkáról, az odafigyelésről, az eredményes, "gyümölcsöző" igyekezetről szól. A versenyen a kisfilm kategóriában, a "siker titka 2010-ben" munkacímen lehetett beadni a pályamunkákat. A nyertes munkát itt nézheted meg.

fruit_of_work_500
A munka gyümölcse


Európai harmadik a magyar diákok fotója Brüsszelben

Magyar diákok fotóját is beválogatta az európai zsűri a MIT JELENT SZÁMUNKRA AZ EURÓ? című uniós fotópályázat döntőjébe. A pályázaton – amelyet az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága 14–18 éves fiatalok számára hirdetett meg – a nemzeti zsűrik által kiválasztott 135 pályamű közül jutott a hét legjobb közé a „Fény az éjszakában”című magyar kép. A fotók a nemzetközi mezőnyben a többi 26 tagállam 5-5 pályaművével versenyeztek. A 135 fotó közül az európai zsűri választotta ki a 27 országos győztest, a hét legjobb csapatot pedig – közöttük a PATKÁNYOK, a legjobb magyar fotónak választott „Fény az éjszakában” alkotóit – meghívták a brüsszeli döntőbe. A győztes magyar alkotás fekete-fehér fénykép, amin a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt szürreális fényjelenségként jelenik meg az euró jele az éjszakában, a fejlődés és a remény szimbólumaként. A készítők művüket 15 felvétel egymásra kopírozásával készítették el. A verseny győztese végül a portugál csapat lett, megelőzve a litvánokat. A magyar csapat (az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola csapata, felkészítő tanár: Fábián László; a csapat tagjai: Bagdy Ábel, Mónus Gergely, Fülöp Péter) végül az előkelő 3. helyen végzett. A 27 tagállam győztes fotói itt tekinthetők meg.