Gorcsev dalban mondja el

A filmes világban eddig ismeretlen Hegyi Zsolt - egy rövidfilmet forgatott eddig - „civilben” programozással foglalkozik, és A tizennégykarátos autó újraértelmezésével szeretné letenni névjegyét. A koábban 14, jelenleg Gorcsev munkacímen futó tervhez már elkészült a szinopszis és a treatment valamint a filmterv weboldalán látható bemutatkozó videó.

Az alkotó maga sem titkolja, hogy új a filmkészítés területén, amely érezhető is a néhány perces promóciós felvételen, ugyanakkor neves színészeket sikerült megnyerni a hazai filmes és színházi életből. A netes anyagban látható Janklovics Péter (Gorcsev Ivánként), ő az egyetlen, aki nem rendelkezik jelentős filmes háttérrel. Vele egy kisfilm forgatásakor találkozott Hegyi, és ekkor derült ki, hogy a Székesfehérvári színház színészének meglehetősen sok rokonvonása van Rejtő-karakterekkel. Mellette szerepel Kozáry Ferenc (Vanek úr) Pindroch Csaba, Tompos Kátya, Szilágyi Tibor, Gáspár Sándor, Bodrogi Gyula, a Mucsi-Scherer és a Szőke-Badár kettős is.

Két veszélyes verőember közt...

Mint Hegyi Zsolt elmondta, a Gorcsev elsősorban a rejtői világ hangulatát igyekszik megidézni, és nem akarja egy az egyben adaptálni a könyv dialógusait és leírásait. Az alkotók a hangulatidézést mai környezetben, az eredetinél abszurdabb, groteszkebb világban képzelik el, bizarr helyzetkomikumokkal. "Mit szól a néző, ha mondjuk Gorcsev Iván nem egy nagy bunyós – olvasható a weboldalon -, hanem inkább olyasvalaki, aki dumával és ügyességgel oldja meg a rá váró kihívásokat. Nem egy tipikus Rejtő-hős, ugye?"

A film gerincét a rendszerváltástól napjainkig tapasztalt változások jelentik, de mielőtt szociografikus, a közelmúlt  aktuálpolitikai eseményeivel tűzdelet vígjáték jelenne meg előttünk, Hegyi Zsolt a könnyed szatirikus komédia irányába tereli gondolatainkat. A filmben várhatóan musical betétek is lesznek, és már megvannak az alkotás azon dramaturgiai pontjai, ahol a szereplők dalba kezdenek. A film zenéje lényegében jazz lesz, de a musical-részeknél ez más irányokba is kitágul.

Legyőzhetetlen kihívás?!

A forgatókönyv írása akkor kezdődik el, ha sikerül az MMK legközelebbi pályázatán pénzt nyerni, ez esetben profi szkriptdoktori segítséggel folytatódhat a munka. Hegyi Zsolt az említett videóval pedig ugyancsak a költségvetés összeállításához igyekszik támogatást  szerezni, elképzelése szerint egy átlagos magyar film költségvetésből már el lehetne készíteni a kompromisszumoktól mentes Rejtő-tisztelgést.

Immár a nyugalom szigetén

Rejtő Jenő művei szinte kiáltanak a filmes adaptálásért, és már tényleg megérdemelnének egy igazi rejtős hangulatú, modern feldolgozást. Az első Rejtő-adaptációt Kabos Gyula szereplésével és Balogh Béla rendezésével az 1937-es Úrilány szobát keres jelenti. Jóval később, 1963-ban készült Palásthy György munkája, a  Meztelen diplomata, amely a Vesztegzár a Grand Hotelben című regény filmváltozata. A fehér foltot Férjhez menni tilos! címen Zsurzs Éva vitte vászonra, szintén 1963-ban. Végül a sort a Bujtor István-féle Három testőr Afrikában zárja. Ma pedig Pálfi György a Taxidermia után szintén Rejtő-mű, a Csontbrigád adaptációján dolgozik.