Az egészestés filmek között versenyez a japán Sunao Katabuchi 2016-ban készített díjnyertes alkotása, A világ innenső végén (In This Corner of the World - Kono sekai no katasumi ni), mely egy Suzu Urano nevű lány történetét mutatja be, aki 1944-ben Hirosima tartományban lévő kisvárosba, Kurébe költözik. Suzu a férje családjával él, ahol gyorsan nélkülözhetetlenné válik, mivel rendkívül kreatívan tud a háborús körülmények között is főzni. 1945-ben az amerikai hadsereg intenzív bombázása Kurét is eléri, ami tragikus hatással van a kisvárosra és lakosaira. Ez a gyönyörű, de tragikus történet bemutatja, hogy az emberek a legnagyobb szörnyűségek közepette is képesek összetartani. Ali Soozandeh Teheráni tabuk (Tehran Taboo) című rajzfilmje a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában mutatkozott be, a jeruzsálemi filmfesztiválon pedig Fipresci-díjat kapott. Napjaink Teheránjában járunk. Az élő szereplőket mintázó animációban négy fiatalember sorsa rajzolódik ki egyre megdöbbentőbb részletességgel: mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.

Alexis Ducord: Zombillenium

Xuan Liang és Chun Zhang kínai művészek lélegzetelállítóan szép munkája, a Hegyek és vizek könyve (Big Fish & Begonia - Da Yu Hai Tang) című filmben Chun egy mennyei lény, aki a begoniákért felel. Tizenhat éves korában leküldik az emberek közé egy delfin formájában, afféle beavatási szertartásként. Kun, egy ember, a saját élete árán megmenti őt. Chun hálából próbálja visszaadni Kun életét. A japán Ito Naoyuki A saját hangod (Your Voice - Kimikoe) című alkotásában a 16 éves Nagisa Yukiai egy tengerparti városban él. A lány még mindig elhiszi nagymamája történetét, ami szerint a szavaknak lelkük van, ez a Kotodama. Egy nap egy régi rádióstúdióban találja magát, ahol eljátssza, hogy ő a bemondó. A szavai véletlenül adásba mennek és egy váratlan személyhez jutnak el. Végül a belga Arthur de Pins és a francia Alexis Ducord Zombillenium (Zombillénium) című filmjében egy szokatlan vidámparkban járunk, ahol csak igazi vérfarkasokat, vámpírokat és zombikat alkalmaznak, méghozzá az örökkévalóságig. Egy nap egy fiatal auditor, Hector érkezik a vidámparkba és bezárással fenyegeti a helyet. A vidámpark vámpír igazgatójának, Francisnak, nincs más választása, mint megharapni Hectort, hogy megvédje a parkot.

Orosz Tina: Bye-Bye, Mom

Az egészestés filmek versenyében Jacques-Rémy Girerd, Kimmo Sillanmikko, Shelley Page és Vassilis Konstandopoulos döntik majd el, hogy melyik filmnek ítélik oda a fődíjat. Idén 30 rövidfilm lesz majd versenyben, köztük Orosz Tina Bye-Bye, Mom című rövidfilmje, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget és Csáki László Néhány szó című alkotása is. A rövidfilmek versenyében pedig a Nancy Phelps-ből, Javier Mradból, Katariina Lillqvistből és Pátrovits Tamásból álló zsűri dönt majd. A fesztivál nyitófilmje a Have a Nice Day című kínai egész estés animáció, amely az Anilogue előtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be. A fesztivál öt napja alatt több mint 200 új animációs rövidfilmet és 15 egész estés mozit láthat a közönség, köztük a legendás Makoto Shinkai új alkotását, a Your Name-et, mely Japánban minden idők legnézettebb animációs filmje lett. Az Anilogue számos gyerekprogrammal várja majd a családosokat is, a Makám együttes animált látványkoncerttel készül.

Forrás: Anilogue

Borítókép: Vulkánsziget