A 48 Hour Film Project eindhoveni fordulóján tarolt Szatmári Andi és a Beyond Borders csapat alkotása, a legjobb film, rendezés, operatőri munka, látvány, jelmez, smink és haj kategóriákban is a swapID lett a győztes.

A SwapID két nő történetét mutatja be, akik egy mobilalkalmazás segítségével váltani szeretnének testüket, anélkül, hogy tudnának a másik tényleges motivációjáról. A cselekmény fő konfliktusa akkor bontakozik ki, amikor az egyikük férje értesül a tervezett testcseréről, és aggályosan kezdi megkérdőjelezni a helyzetet, felismerve, hogy ilyen technológia könnyen visszaélésre adhat lehetőséget, beleértve akár bűnözői szándékokat is.

A Beyond Borders csapatának rendezője, Szatmári Andi, már kilencedik alkalommal vett részt a versenyen, és harmadszor versenyzett Eindhovenben. A kisfilmjének különlegessége idén az volt, hogy a holland Gido Krommal társrendezésben Magyarországon és Hollandiában készült egyidejűleg, és a verseny közben a rendező és a magyar főszereplő, Mosolygó Sára (Együtt kezdtük, Most vagy soha!) átutaztak Hollandiába, hogy egy közös jelenetet forgassanak a holland főszereplővel, Sophie Bouquet-vel.

Pénteken videochatben született meg a forgatókönyv. Szombaton a magyar stáb a kelenföldi erőműben forgatott, míg a hollandok Rotterdam patinás villanegyedében készítették a felvételeket. A közös jelenet az amsterdami street art központjában, a NDSM Wharfnál került leforgatásra. Vasárnap az amsterdami Aga Aga utómunkastúdióban történt a vágás, a fényelés, a hangi utómunka, a VFX és a zeneszerzés is.

Szatmári Andi rendező a forgatáson / Fotó: Anna Vera Photo

A 48 Hour Film Project egy izgalmas, kreatív hétvégét jelent, ahol filmesek rövidfilmeket készítenek egy globális eseményen, amely több mint 100 városban zajlik világszerte. A verseny minden városban más-más hétvégén kerül megrendezésre, és a helyi filmcsapatok, kezdőktől a profikig, versengenek azért, hogy egy hétvége alatt elkészítsék rövidfilmjüket. A csapatok péntek este kezdik a versenyt, amikor a városukban kisorsolják a műfajt és megkapják a szükséges elemeket a filmjük elkészítéséhez, ezzel biztosítva, hogy a filmek tényleg az adott hétvégén készülnek el.

Forrás: Az alkotók közleménye / Werkfotó: Anna Vera Photo