A befektetés a kormányzat támogatási felszólítására született válaszként. Mint korábban hírül adtuk, a BBC már 2004-ben önvizsgálatra sarkallta magát a filmes szerepvállalásokat illetően. A produkciós költségek mellett mindkét fő csatornán lehetőséget biztosítanak majd a sugárzásra is. 

A 2007 közepén induló program során a BBC saját filmgyártójának, a BBC Films-nek is megnöveli kereteit a mostani 10-ről 15 millió fontra. Ezen túl 50 millió font áll rendelkezésükre a brit filmek sugárzási díjaira.

Alan Yentob kreatív igazgató elmondta: "A BBC Films egyedülálló helyet foglal el a brit filmiparban. Olyan terveket támogatunk, amik enélkül nem tudnának szélesvászonra kerülni. Sok közülük nagy hatást vált ki: kritikai és közönségsikert arat, mint például a Gyönyörű mocsokságok és a Mrs. Henderson Presents (Stephen Frears filmjei), Michael Winterbottom Ezen a világon című alkotása, a Match Point Woody Allen-től, vagy a Billy Elliot, Stephen Daldry filmje. A megnövelt támogatás szélesíti majd a filmkínálatunkat, fokozva a BBC hozzájárulását a brit filmiparhoz."
  
A BBC a Brit Filmtanáccsal is felvette a kapcsolatot, és közösen fejlesztenek terveket továbbképzésekre és valamint a filmoktatásra vonatkozóan.

A brit producerek szövetsége, a PACT üdvözölte a BBC bejelentését, de hozzátették: az adónak felül kellene vizsgálnia a független producerekkel szembeni jogdíj-rendszerüket is, mégpedig úgy, hogy a producerek is részesülhessenek a sugárzásból származó bevételekből.