Kapcsolódó anyagok

Középen Nikita Mikhalkov Zanussi filmjének
forgatásán
A Behajtó mellett Krzysztof Zanussi filmje, a Persona non grata, amely Velencében végül nem kapott elismerést, most elnyerte a Zsűri-díját. Úgy tűnik, az idén a döntnököknek tetszett a külföldi alkotókkal megerősített film. Nikita Mikhalkov, aki álladó vendég Zanussi munkáiban, alakításával elnyert a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Valamint a film zeneszerzőjét, Michael Nymant, korábban több Greenaway-film zenéjét komponálta, szintén díjazták. A persona non grata nemcsak a zsűrinél, hanem a közönségnél is tetszést aratott.

A rendezéssel és a vágással a nyertesek között van Leszek Wosiewicz a Kereszteződések Kávézóval (Crossroads Cafe), valamint a zsűri létrehozott egy díjat, amellyel a 30. jubileumi szemlén a fiatal generáció felfedezettjeit jutalmazták. Az elismerést a Łódźi filmiskola három hallgatója készítette Egy furcsaság élvezetre (An ode to joy) című alkotás nyerte, amely egy, a saját nemzedéküket bemutató portrét.

Végül Andzrej Wajda is „kiérdemelt” egy különdíjat. Platina Oroszlánt kapott azért a pótolhatatlan tevékenységért, amelyet a most 79 éves alkotó a lengyel filmért végzett.