A Visegrad Film Forum az edukáció mellett a nemzetközi kapcsolatépítésre helyezi a hangsúlyt, különleges előadásokat, vetítéseket és panelbeszélgetéseket kínál a résztvevőknek, immár tizenegyedik alkalommal.

Az eddig bejelentett előadók:

Rúnar Rúnarsson elismert izlandi forgatókönyvíró és rendező. 2006-ban Oscar-díjra, 2008-ban Arany Pálmára és Európai Filmdíjra nevezték. Első nagyjátékfilmjét, a Tűzhányót (2011) a cannes-i filmfesztivál Rendezők kéthete szekciójában mutatták be, majd fesztiválkörútja során 17 nemzetközi díjat gyűjtött. Legutóbbi alkotása, az Echo (2019) két díjat nyert Locarnóban. Ő jegyzi a Soltitude (2023) című izlandi-szlovák-francia koprodukció forgatókönyvét is, amelyet a Visegrad Film Forum programjában is vetítenek.

Peter Suschitzky / Forrás: VFF

Tariq Anwar indiai születésű angol-amerikai vágó. 40 éves pályafutása során számtalan filmen dolgozott, a BBC dokumentumfilmjeitől kezdve olyan nagyjátékfilmekig, mint az Oscar-nyertes Amerikai szépség (1999), Az ügynökség (2006), A szabadság útjai (2008), és a Törvénytisztelő polgár (2009). Olyan világhírű rendezőkkel működött már együtt, mint Sam Mendes, Mike Newell, Franco Zeffirelli és Danny Boyle. Számos díj nyertese, köztük két BAFTA-díjat és az Európai Filmdíjat is elnyerte A király beszéde (2010) vágójaként. Kétszer jelölték Oscar-díjra.

Peter Suschitzky (A.S.C.) angol operatőr és fotográfus. Több mint 50 filmet fényképezett, köztük olyan kultikus alkotásokat, mint a Csillagok Háborúja: A birodalom visszavág (1980), a Rocky Horror Picture Show (1975), és a Támad a Mars! (1996), valamint David Cronenberg Karambol (1996), eXistenZ (1999) és Gyilkos ígéretek (2007) című rendezéseit. A cannes-i filmesztivál Pierre Angénieux “Excellens” operatőri díjjal ismerte el munkásságát.

A Visegrad Film Forum idén is bemutatkozási lehetőséget biztosít a V4-es filmes partneriskolák hallgatói számára. Magyarországról az ELTE, Csehországból az UTB Zlín, Lengyelországból a Lodz Film School, Szlovákiából pedig a pozsonyi VŠMU Bratislava diákjai lesznek jelen. 

A részvétel nyitott az érdeklődők számára is, kedvezményes belépőt a Fabio Fest oldalán lehet vásárolni.

Forrás: VFF / Címlapkép: A birodalom visszavág / Forrás: Variety/Disney