Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.  

Az én buborékomban tényleg előítélet és megvetés tárgyai ezek az emberek” – hangzik el a beszélgetésen, ahogyan az is kiderül, az alkotóknak milyen viszonyuk van a vallással, de szó esik a film készítésének folyamatáról, arról, milyen volt a casting folyamata, és hogyan készültek fel a színészek a szerepükre.

Breier Ádám ki akarta menni Izraelbe, annyira reménytelennek érezte, hogy Magyarországon találjanak egy kisfiút az egyik főszerepre, de végül nem lett igaza. Kik voltak azok a munkatársak, akik segítették a színészek megtalálásában? Szabó Kimmel Tamás hogy élte meg a casting folyamatot? Hogy ment neki, amikor héberül kellett beszélni, és miért érezte isteni szerencsének, amikor „továbbrugdosták” a következő fordulóba?  

 

A Ferikét alakító Váradi Roland nagyon jó volt a castingon, mégis próbálta kikönyörögni, hogy valami szöveg nélküli szerepet adjanak neki, hogy győzték meg mégis, és milyen volt ő a forgatáson? A stábtagok azt nem árulják el, mi a legnagyobb hiba a filmben, csak annyit, hogy van, méghozzá a zsidó tradíció szerint hibáztak – várják viszont a nézők megfejtéseit. A beszélgetésen szóba kerül az is, miért van az, hogy külföldön előbb mutatnak be egy magyar alkotást, mint itthon, beszélgetnek az alkotók az Inkubátor programról, a film zenei világáról, a helyszínkeresésről és a helyszínekről, valamint arról is, hogy a rendező miért ajánlja a nagynénjének a filmet.  

 

A podcastban Ausztrics Andrea és Felszeghy Ádám producereket, Csaba Bálint forgatókönyvírót, Bezerédi Zoltán és Szabó Kimmel Tamás színészeket, valamint Breier Ádám rendezőt Pauló-Varga Ákos kérdezi. 

A Lefkovicsék gyászolnak február 22. óta látható a hazai mozikban.

A cikk a Mozinettel együttműködésben készült.