A művészi kihívás számomra az volt, hogy vegyítsem a realisztikus tereket a szürrealista esztétikával és látomásossággal. Ez a film nagy harcok árán jött létre, számunkra ez tényleg egy lázadás volt. Az igazi diadal pedig az, hogy megmutathatjuk a világnak" – nyilatkozta a filmről a rendező.

Amir magányos teheráni díler, akinek egyetlen társa a kutyája. A fiatal férfi éjszakánként drogot terjeszt, miközben modern, betépett prófétaként segít bajba jutott ügyfeleinek. Amir a külváros sötét útjait rója, két meló között pedig blantokat teker, hogy kiszakadjon a valóságból. Éjszakai portyája során folyton szembesül az iszlamista rezsim ordító ellentmondásaival, visszataszító álszentségével.

A 2023-as Locarnói Filmfesztivál fődíját elnyerő road movie-t az iráni hatóságok engedélye nélkül, gerilla módszerekkel, rejtett kamerákkal forgatták, majd az államapparátus arra kérte a rendezőt, hogy vonja vissza a filmet a locarnói programból. A stáb több tagja a film világpremierje óta elmenekült Iránból, Ali Ahmadzadeh pedig jelenleg szülőhazájában bujkál, hogy elkerülje a letartóztatást. A Tűréshatár egy 99 perces kiáltvány a lázadás és a szabadság jegyében, különleges hangkulisszával, valamint autentikus és bátor színészi alakításokkal.

 
Tűréshatárt tavasszal mutatják be, előtte azonban premier előtti vetítéseken már látható lesz: január 13-án szombaton 20:00-tól a pécsi Apolló moziban (jegyértékesítés itt) és január 26-án, pénteken 20:15-től a Toldi moziban. Erre a vetítésre itt lehet jegyet vásárolni.
 
Forrás: magyarhangya