A filmtörvény hatására jelentősen emelkedett a Magyarországon gyártott filmek száma, illetve ezeknek gyártási költségei, és egyre több a közterületeken történő forgatás is. A kiadott engedélyek száma 2005 első félévében meghaladta a 2004. évit, 2005 végére pedig csak Budapesten kb. 30 milliárd Ft-ot költöttek el filmforgatásra. Miközben azonban növekszik az érdeklődés (amiből jelentős szakmai, idegenforgalmi és közterület használati bevételek keletkeznek), az engedélyezési eljárások lassúak, bürokratikusak. Ennek részben a területek kezelői jogának megosztottsága az oka.

A filmiroda neki is segítene
Spielberg Budapesten
Budapest népszerű forgatási helyszín: a történelmi városkép, a városszerkezet, a korszerű infrastruktúra, a színvonalas vendéglátás és a filmszakmai háttér vonzó terepet kínál a nemzetközi filmeseknek. Ugyanakkor erős a verseny a szomszédos országok fővárosaival: előnyünk csak átmeneti, hiszen a filmtörvényhez hasonló adókedvezményeket terveznek máshol is a régióban. Éppen ezért a hazai és külföldi producerek azt szorgalmazzák, hogy váljon egyszerűbbé és áttekinthetőbbé a forgatások engedélyezése és a közüzemi szolgáltatások igénybe vétele.

A Budapest Filmirodát még az új önkormányzati választások előtt, a nyár folyamán szeretnék felállítani. Ennek keretében a Fővárosi Önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a 24 önálló kerület hangolja össze az engedélyezési eljárásokat, valamint alakítsák ki az egységes tarifarendszert. A filmiroda "egy ablakos" ügyintézést tenne lehetővé, függetlenül attól, hogy az adott forgatás hány önkormányzat területét érinti. Ugyancsak itt lehetne megkapni a kiegészítő engedélyeket, valamint a közlekedési és közszolgáltató vállalatokkal lebonyolítani az egyeztetéseket. A filmiroda gondoskodna a lakosság tájékoztatásáról, a forgatással járó korlátozásokról, közlekedési nehézségek kezeléséről is.

A nemzetközi tapasztalatok szerint nem a közterület használati díjai adják a legtöbb bevételt: sokkal inkább számít a járulékos szolgáltatások igénybe vétele (filmszakmai cégek, biztonsági szolgálatok, közmű szolgáltatók, kereskedelem és turisztikai ellátás), valamint a filmeken keresztül jelentős lehet a város promóciója.

A Kémjátszma is itt járt
Robert és Brad az Astoria tetején

A Fővárosi Önkormányzat a megoldást egyszemélyes Kft. felállításában látja, amely a kerületekkel szerződéses viszonyt alakítana ki. A produkciók számára széleskörű szolgáltatást biztosítana, és összehangolt promóció keretében intenzíven foglalkozna a budapesti forgatási helyszínek és szolgáltatások kiajánlásával a nemzetközi produkciók számára.

A széttagolt közigazgatás ugyanakkor számos nehézséget vet föl a megvalósításban. Így például a kerületi önkormányzatoknak az egységesítés érdekében bizonyos hatósági jogköreiket át kellene engedniük. Vannak olyan kerületek is, ahol az ügyintézés már most is gyors és akadálymentes: ők a központosított működésben nem látják biztosítottnak az egyeztetést. A kieső bevételek miatti félelem vagy a téma érdektelensége (külső kerületek) szintén akadályozhatja az egységesítést.

A Fővárosi Önkormányzat az egyeztetések után előkészíti a Filmiroda felállítását, melyhez folyamatosan csatlakozhatnak a kerületek. Megállapodásokat szeretnének kötni a közüzemi és közszolgáltató vállalatokkal, a filmszakmai szervezetekkel, és ajánlatot dolgoznak ki az egységes tarifarendszerre.