A vitatott Da Vinci-kód anyagi hátterét megteremtő Brian Grazer és a Universal Pictures megszerezte a jogot, hogy az Esquire magazin 18000 szavas írása alapján forgatókönyv szülessen a közelmúltban Észak-Oszétiában történt több száz civil halálával végződő terrorakcióból. A magazin Az iskola (The School) címen tette közzé az írást, amelyet a The New York Times egyik publicistája, Chris Chivers készített. Chievers beszámolt arról, hogy a három napos patthelyzet véres, kaotikus mészárlásba torkollott, amelynek 331 áldozta volt, többségük iskolás kisgyermek.

Grazer szerint a cikk „Már az elejétől fogva a rettenetes tragédia emberi oldalát ragadja meg, amely örökké élni fog az oroszok emlékezetében. Ez a történet szinte kiált, a megfilmesítésért. Nincs kétségem, ebből felejthetetlen mozi készül majd.”

Hollywood majd megint megmutatja
A hozzátartozók természetesen mind a mai napig elégedetlenek a terrorcselekményt lezáró akció hivatalos magyarázatával. Az eset után parlamenti vizsgálat kezdődött, az eredmény nyilvánosságra hozatalát elhalasztották idén júliusig, miközben a média is számos részletet tárt fel.

Az eddigi hírekben jóformán kimondják a verdiktet a harminckét terrorista közül az egyetlen életben maradt 26 éves csecsen ács felett. Nurpashi Kulayevet biztosan elítélik terrorizmus vádjával, és az eljárás során már halálos ítéletért is folyamodtak. Azonban 1997-től Oroszországban sem szabható ki ez a büntetés, de a beszláni eset már vitát gerjesztett a legsúlyosabb ítélet visszaállításáról.