A Dűne globális szinten 390 millió dollárnál jár a jegypénztáraknál (hazánkban eddig 265 ezren látták a mozikban és 441 millió forint jegybevételt termelt a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint), így nem csoda, hogy a Legendary Pictures már zöld utat adott a következő részhez, ami 2023 októberében kerülhet a mozikba. Miután végzet Frank Herbert klasszikusának második felével, Denis Villeneuve a tudományos-fantasztikus világirodalom egy másik nagymesterének művét készül vászonra vinni.

A 2001: Űrodüsszeia szerzője, Arthur C. Clarke 1973-ban jelentette meg Randevú a Rámával című művét, amely a 2130-as években játszódik, és egy felfedezőcsapatról szól, akik megpróbálják megfejteni a több kilométer átmérőjű, valószínűsíthetően idegen eredetű henger titkait, amely a naprendszerűnkbe érkezett. A regény megjelenésekor megkapta a sci-fi műfajának legnagyobb elismeréseit, a Hugo- és a Nebula-díjakat is.

A randevú a rámával amerikai kiadásai

A Randevú a Rámával megfilmesítésének jogait az Alcon Entertainment szerezte meg, akikkel Villeneuve korábban a Fogságban című filmjét és a hazánkban forgatott Szárnyas fejvadász 2049-et készítette. Érdekesség, hogy a regény jogait korábban Morgan Freemannél voltak, aki a 2000-es években készült filmet csinálni belőle David Fincherrel. Az ő változatuk végül meghiúsult, a színész viszont így is executive produceri tisztséget fog betölteni az új filmben.

A film tervezése még elég korai szakaszban van, így a lehetséges szereplőkről sem számolnak be a hírt bejelentő amerikai lapok. Ha megvalósul, a Randevú a Rámával lesz Villeneuve zsinórban ötödik fantasztikus filmje, filozofikusabb stílusával pedig sejthetően az Érkezéshez fog a legközelebb állni.

A kanadai rendezőt egyébként is gyakran hasonlítgatják a 2001 rendezőjéhez, Stanley Kubrickhoz, aminek ezután lesz jogalapja, mivel Villeneuve ténylegesen a nyomdokaiba léphet saját nagyszabású Clarke-adaptációjával.

Forrás The Hollywood Reporter / Címlapfotó: Denis Villeneuve a Dűne forgatásán Zendayával