Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett lengyel filmmustra erős nyitófilmmel kezdődik. A Fedőneve: KOS egy adrenalindús, Tarantino filmek hangulatát idéző történelmi játékfilm, mely elnyerte a 2023-as gdyniai Lengyel Filmfesztivál fődíját. Látható lesz a Tűzünnep című érzelemdús társadalmi-családi dramedy, amelyen sírva nevetünk, és talán a végén kicsit jobb emberré is válunk. A harmadik napon egy lenyűgöző, kézzel festett animációs alkotás, Władysław Reymont Nobel-díjas regényéből készült Parasztok című film következik, amelyet az alkotók is elkísérnek a vetítésre. Egy izgalmas nyomozással záródik az idei program, a Szent című krimi lengyel-magyar koprodukcióban készült.

A Fedőneve: KOS 1794 tavaszán játszódik, Lengyelország forrong, alegendás szabadsághős, Tadeusz Kościuszko visszatér hazájába. Felkelést tervez az oroszok ellen, célja, hogy mozgósítsa a lengyel nemességet és parasztságot. Küldetésében fekete bőrű barátja, az egykori rabszolga, Domingo kíséri el. Mindeközben egy könyörtelen orosz lovaskapitány, Dunin üldözi, aki mindenáron el akarja fogni, mielőtt nemzeti felkelést robbantana ki.

 

Paweł Maślona filmje igazi pörgős, minden pátoszt nélkülöző, újszerű történelmi western, az idei Filmtavasz legizgalmasabb színfoltja. A médiában csak „lengyel Tarantinóként” emlegetett rendező alkotása elnyerte hazája legrangosabb filmes elismeréseit nyerte el: a 2023-as gdyniai Lengyel Filmfesztiválon a fődíjat, az Arany Oroszlánt és további három díjat zsebelt be, a Lengyel Filmdíjak legutóbbi átadóján öszesen hat kategóriában győzött.

A 30. Lengyel Filmtavasz a budapesti Lengyel Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében valósul meg, jegyek elővételben a mozi honlapján kaphatóak.

Forrás: Uránia, Lengyel Intézet