Magyar filmek a nagyvilágban

Az április 16-án kezdődött a minneapolisi nemzetközi filmfesztiválra Magyarországról Lakatos Róbert Bahrtalo! című road movie-ja és Gigor Attila első rendezése érkezett. A nyomozót tizenkét vetélytárssal együtt a legjobb narratív filmnek járó díjra jelölték a minneapolisi szervezők. A texasi Houstonban április 17-én kezdődött a WorldFest: Till Attila Pánik és Almási Tamás Marió, a varázsló című alkotásainak amerikai premierje lesz itt. A szász fővárosban, Drezdában április 14-én kezdődött a rövidfilmek nemzetközi seregszemléje: az Arany Lovasért Béres Dániel Malter és Nemes Jeles László Türelem című rendezései kelnek versenyre több, mint 40 vetélytárssal. A közép-európai politikai változások jubileuma alkalmából „20 évvel a forradalom után” címmel különprogramot mutat be a drezdai fesztivál. A válogatásba két magyar rövidfilm kapott meghívást: Kenyeres Bálint Európa Filmdíjas Before Dawn című munkája és Oláh Lehel Gubera című rendezése.


Bővebb információ: www.filmunio.hu

Kati Kovács volt a Képregényfesztivál vendége

A hétvégén lezajlott Képregényfesztivál vendége volt Kati Kovács: első magyar nyelvű kötetének a bemutatóját az 5. Magyar Képregényfesztiválra időzítették, és kihasználva az alkalmat el is látogatott hazánkba. A Képregény Info nevében Bayer Antal kérdezte e-mailben a művésznőt Paprikás rapszódia című kötetéről is.


Az interjú teljes szövege 
 
Mi lesz a magyar rajzfilmmel?
 
A Gyermekmédia Egyesület következő Gyermekmédia Estjét a Centrál Kávéházban tartják 2009. április 21. 19:00 órai kezdettel. A téma: Aladár, Gusztáv, Frakk és Vuk -  Milyen jövő vár a magyar rajzfilmgyártásra? A meghívott vendégek: Csukás István, Janikovszky János, Vécsy Vera, Baumgartner Zsolt, Ternovszky Béla, Mikulás Ferenc, Horváth Mari, M. Tóth Géza, Rófusz Ferenc, Majtényi László, Stodulka Gábor. A moderátor: Alpár Vera és G. Németh György.


Bővebb info: www.gyermekmedia.eu

A Zone Europa kivonul Magyarországról

A túlnyomórészt kortárs európai filmeket tartalmazó, eredetileg lengyel piacra készült Zone Europa csatorna magyarországi adása május 1-től megszűnik. A Filmmúzeum a jövőben filmes tartalmak átvételét tervezi a Zone Europa csatornától, és a Zone Europa Lengyelországban továbbra is sugároz magyar filmeket.
 
Bővebb info


A búcsúfilmek egyike: a Piaf