A filmtörténet első évtizedeiben, a 20. század elején még csak kevesen ismerték fel, hogy a film dokumentum- vagy művészi értékkel bírhat, amit érdemes lenne megőrizni az utókor számára is. Egy-egy filmből csak kevés kópia készült, s ezek a használat során jellemzően hamar tönkrementek. A filmek egészen 1951-ig nitrocelluloid nyersanyagra készültek, amely páratlanul szép és részletgazdag képet ad, de fokozottan sérülékeny, tűz- és robbanásveszélyes. Külső behatás nélkül, akár már 38 fokon lángra lobbanhat, és vízzel nem lehet eloltani.

A kulturális értékek megőrzéséért a Nemzeti Filmintézet 2021-ben elindította a Nemzetközi Mozgóképes Hungarika Kutatási Programot, hogy megtalálja a világ köz- és magángyűjteményeiben, haza is hozza és bemutathatóvá tegye a magyar filmkincs elveszett, vagy eddig ismeretlen alkotásait, felkutassa a nemzetközileg is jelentős, magyar származású alkotók korai, még itthon készült filmjeit, valamint mozgóképes és egyéb kapcsolódó dokumentumokat, relikviákat gyűjtsön, és ezeket megismertesse a közönséggel.

Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója elmondta, hogy: „A Filmarchívumnak mindig is kiemelt feladata volt a kallódó magyar filmkincsek felkutatása, ennek köszönhetően létezik a jelenlegi némafilmes állomány jelentős része. A filmarchívumok nemzetközi közösségébe való erős beágyazottságunk óriási segítség ebben a munkában. Külön öröm számomra, hogy a jelenlegi kapacitásunk mellett évente nagyjából 20-25 egész estés filmet is tudunk restaurálni. Nemrég például a Belga Királyi Filmarchívumból került elő A halál után című, 1920-ban készült magyar némafilm egyetlen megmaradt kópiája, melynek restaurálása a napokban kezdődött el és kíváncsian várjuk, és természetesen a nagyközönséggel is megosztjuk majd a végeredményt.

A Nemzetközi Mozgóképes Hungarika Kutatási Program nemrég izgalmas filmtörténeti kincsekkel gazdagodott, az eddigi eredmények számos érdekességgel szolgáltak. Ezeket változatos formában, többek közt restaurált filmek bemutatásával, vetítési programokkal, előadásokkal, ismeretterjesztő és tudományos publikációkkal juttatják el a közönséghez, így a magyar filmkincsek iránt érdeklődők számos izgalmas lehetőség közül választhatnak.

A közeljövőben is van esélyünk betekintést nyerni néhány a filmritkaságba.

INGYENESEN MEGTEKINTHETŐ NAGYLÁTÓSZÖG 3D ONLINE KIÁLLÍTÁS

Az interaktív filmtörténeti kiállítás nagy részletességgel tárja a közönség elé a magyar film értékes múltját, és többféle nézetben, például virtuális valóság formájában is körül járható. A szövegekbe bele lehet kattintani, a kiállított tárgyak, képek, videók élményszerű módon tekinthetők meg. A 3D-s nézetben a látogatók nyilak segítségével közlekedhetnek a termek között, több tárgy 3D-ben tekinthető meg – egyebek mellett Szőts István gyermekkori laterna magicája is.

INGYENES RABMADÁR VETÍTÉS AZ URÁNIÁBAN DECEMBER 15-ÉN

Izgalmas képi világú, fordulatos bűnügyi és szerelmi történet a késő némafilm korából magyar-német alkotógárdával. A filmet a korabeli cenzúra először betiltotta, csak a külföldi vetítések sikere után mutathatták be Magyarországon. Egyetlen fennmaradt kópiája egy holland magángyűjtőtől került az Osztrák Filmarchívumhoz, ahonnan a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum megkapta felújításra. A premierre december 15-én este, az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor, méghozzá a régi idők mozijához méltó, élő zenei kísérettel. A belépés ingyenes. REGISZTRÁCIÓ

Forrás: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum / Fotó: Rabmadár