A SEE szekció filmkritikus díját nyerte el Bernáth Szilárd Larry című első nagyjátékfilmje az észak-macedón fővárosban július 13. és 18. között megrendezett Cinedays filmfesztiválon.

A Larry főhőse a juhászként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival.

A film a cottbusi filmesztiválon mutatkozott be tavaly novemberben, ahol elnyerte a legjobb ifjúsági és a legjobb elsőfilmnek járó díjat. A magyar közönség és a kritika is a bizalmába fogadta, összesen négy díjat kapott a magyar filmkritikusoktól, és a Magyar Mozgókép fesztiválról elhozta a legjobb mellékszereplő díjját Thuróczy Szabolcs alakításáért. Vilmányi Benett a legjobb színésznek járó elismerést nyerte az olaszországi Riviera International Film Festivalon.

Forrás: Film New Europe