Niels Arestrup és Romain Duris
Audiard (Férfiak mélyrepülésben, A számat figyeld) jópár fontos elismerést szerzett már legújabb filmjének. A legjobb film Lumiere-díja mellett a Sevillai Európai Filmfesztiválon vitte el a pálmát, és a britek is elismerték a legjobb nem angolnyelvű film BAFTÁ-jával.

A Halálos szívdobbanást 10 Cesarra jelölték, és végül megkapta a legjobb rendező, a legjobb adaptáció, a legjobb mellékszereplő (Niels Arestrup), a legjobb pályakezdő női színész (Linh-Dan Pham), a legjobb filmzene, vágás és fényképezés díját is. A legjobb hang kategóriában A pingvinek vándorlása legyőzte Audiard moziját.

Az egyetlen igazi csalódás Romain Duris-t érte, aki ezúttal elvesztette a legjobb színész díjáért zajló versengést. A bizottság Michel Bouquet-ét tüntette ki, aki Robert Guediguian filmjében az idős Francois Mitterrand francia elnök alakját formálta meg. 

A színésznők között Nathalie Baye találtatott a legjobbnak Xavier Beauvois Le petit lieutenant (A kis hadnagy) című filmjében, ahol egy felépülőben lévő alkoholista nyomozót játszik. A női mellékszereplő díját pedig a belga születésű Cecile de France vihette haza Az orosz babák című filmért.

Louis Garrel nyert a pályakezdő férfi színész kategóriában: apja, Philippe Garrel filmjében, a Les Amants Reguliers-ben (Megszokott szeretők). A '68 utáni Párizs bohémvilágnak egy rideg szerelmi történetét bemutató film legutóbb Velencében a rendezői és operatőri díjat is besöpörte.

A 71 éves Pierre Richard a díjkiosztón
A legjobb elsőfilm Hubert Sauper komor hangulatú afrikai dokumentumfilmje, a Darwin rémálma lett.
 
Az eredeti forgatókönyvek versenyében az Életvonat alkotóit: Radu Mihaileanu rendezőt és írótársát Alain-Michel Blanc-ot díjazták a Va, vis et deviens (Jöjj, láss és legyél) című munkájukért. Tiszteletbeli Cesar-t kapott Hugh Grant brit színész és Pierre Richard francia színész, író, rendező.

A díjazásból ezúttal olyan sikeres filmek maradtak ki, mint Luc és Jean-Pierre Dardenne Arany Pálmás A gyermek című filmje, Michael Haneke Európa Filmdíjas Rejtett című alkotása, vagy Christian Carion Oscar-jelölt Joyeux Noël című filmje.
  
Ünnep és demonstráció

Az idei Cesar-díjakat is a 3300 tagot számláló Francia Filmakadémia szavazatai alapján ítélték oda. Ugyanakkor most sem maradhatott el a szórakoztatóipar részmunkaidős dolgozóinak tüntetése. Amellett, hogy immár harmadik éve tartották meg demonstrációjukat a gálaestnek otthont adó Theater du Chatelet épülete előtt, néhány tüntető beszivárgott a színpadra és a színház mind az öt emeletére. Emiatt mintegy 20 perces késéssel kezdődött a ceremónia, illetve annak élő sugárzása a Canal Plus-on.

Egy kis csoportnak így is sikerült bent maradnia, és Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter beszéde közben dühös bekiabálásokkal próbálták felhívni a figyelmet az ideiglenesen alkalmazott művészek munkanélküli segélyének szükséges reformjára.

A tüntetők a Theater du Chatelet-ben
A szervezők szerint a demonstrálók megszegték a korábbi megállapodást, miszerint biztosítják a rendezvény zökkenőmentes lefolyását, cserébe azért, hogy 2 perces kampányfilmjüket levetíti a Canal Plus. Korábban hasonló akciókkal zavarták meg a Cesar-díjátadón kívül a Cannes-i Filmfesztivált, valamint elősegítették a nagy presztízsű Avignon-i színházi fesztivál és a hozzá tartozó Aix-en-Provence operafesztivál 2004-es elmaradását.

Cesar-díjak 2005-ben

Cesar-díjak 2004-ben

Cesar-díjak 2003-ban

Cesar-díjak: http://www.lescesarducinema.com