Majd’ két évvel korábban legalább harminc felfegyverzett csecsen terrorista elfoglalt egy iskolát, ahol körülbelül 1100 személy ejtett túszul. A kisiskolásokat és az őket kísérő szüleiket a tornateremben tartották fogva, a kiszabadításukra szervezett mentőakció során több mint 331 civil, köztük 186 gyermek vesztette életét.

A kommandós beavatkozást számos bírálattal illette az orosz és a külföldi sajtó, valamint természetesen az áldozatok hozzátartozói. Az akció szervezetlenségének volt köszönhető az áldozatok magas száma. Putyin elnök ellentmondásosan nyilatkozott, eleinte a túszok testi épségének megóvását nevezte a legfontosabbnak, ugyanakkor az eset után dicsérte a kommandósok helytállását, végül a felelősök felkutatását ígérte.

A túszdrámából készülő film producere Brian Grazer, akinek nevéhez olyan alkotások köthetők, mint az Egy csodálatos elme, a 24 és a Bölcsek kövére. Grazer kijelentette a tragikus esemény emberi vonatkozásai érdeklik, és szerinte a történet kiállt a megfilmesítésért.