A budapesti Művész moziban október 5-én, 19 órakor Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című alkotása nyitja a 12. Szemrevaló Filmfesztivált. A vetítés után a közönség találkozhat Langston Uibel főszereplővel.

Október 6-án három film is műsoron lesz. 18 órakor – és október 8-án 20 órakor - az Alma és Oskar című dráma Oskar Kokoschka és Gustav Mahler özvegye, az öntörvényű és ambiciózus Alma Mahler destruktív szerelmét tárja a nézők elé. 18 órakor a Bunuel teremben – és 10-én 20 órakor - az önéletrajzi ihletésű Nap és beton című dráma négy tizenöt éves tinédzser drogokkal, bandaháborúkkal és családi pokollal terhelt életét követi. A film a Walter Gropius tervezte, 18.500 lakásos nyugat-berlini lakótelepen játszódik, amely a 80-as évek óta a város szociális gyújtópontja. 20 órakor – és 15-én 18 órakor - Németország idei Oscar-nevezettje, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két, a Német Filmdíjon pedig számos további díjat nyert alkotása, A tanári szoba lesz látható. Egy lopási ügy kapcsán a tanári szoba a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik, míg a gyerekek között is egyre nő a feszültség.

 

Október 7-én 18 órakor a Mindenki az időjárásról beszélget egy elsőgenerációs keletnémet értelmiségi nő kalandjait mutatja az ismerősen idegen környezetben, szabadság és kényszerek között, vidéken és a nagyvárosban. (Október 13-án a 20 órai vetítés után Király Edit irodalmár-fordítóval lesz beszélgetés.) 20 órakor – és 10-én 20 órakor - az Aranyéveink – Végül újrakezdjük? lesz műsoron. Egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének története bájos humorral, mély együttérzéssel, könnyedséggel beszél fontos kérdésekről. A vetítés után a magyar származású, és többek között Budapesten is tanult svájci rendezővel, Barbara Kulcsarral találkozhat a közönség.

Október 8-án 18 órakor - és 14-én 18 órakor - vetítik az Anima – Apám ruhái című, többszörösen díjnyertes német dokumentumfilmet. Igaz történet családi titkokról, a nemi és társadalmi identitás kérdéseiről. A filmet követően Zsirka Hella, a Háttér Társaság munkatársa lesz a vendégünk. Október 9-én 19 órakor – és 13-án 18 órakor - a Sisi és én lesz látható, melyben Sisi és új, magyar társalkodónője saját törvényeik szerint élnek a korfui villában. A film a Sisi-mítosz vad változata, melyben Susanne Wolff és Sandra Hüller nyújtanak parádés alakítást. A vetítés után közönségtalálkozó lesz Frauke Finsterwalder rendezővel, aki ezért a munkájáért a 2023-as Bajor Filmdíjon a legjobb rendező díját vehette át.

Tűzvörös égbolt

Október 10-én 18 órakor – és 15-én 18 órakor - a bécsi alternatív zene felvirágzásáról szóló, szórakoztató, felvillanyozó és költői doku-musical, a Vienna Calling pereg. A vetítés után Franz Hergovich és Podlovics Péter zenei szakértőkkel találkozhat a közönség. Október 11-én 18 órakor – és 15-én 20 órakor - A felső szomszédok című vígjátékban a címszereplők pikáns ajánlatot tesznek, ami próbára teszi Anna és Thomas egykor halhatatlannak tartott szerelmét.

Október 12-én 19 órakor – és 14-én 18 órakor - vetítik A róka című alkotást. Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története világszerte több mint 100 díjat nyert. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba. A vetítés után a közönség találkozhat a rendezővel, valamint Simon Morzé és Adriane Grzadziel főszereplőkkel. A film 2024 áprilisában kerül a hazai mozikba.

A Szemrevaló teljes promgamja a fesztivál honlapján

Borítókép: Aranyéveink