4. Dr. Sárossy Béla, orvos. 41 éves. Marcit nagyon rég óta ismeri, azóta, hogy ő elkezdett vért adni a Tímár utcai Szereológiában. Akkor ő még csak egy kezdő orvos volt, azóta építgeti karrierjét. Kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, és elérte, hogy mindegyik betege ad neki hálapénzt, nem is keveset. Orvosi fizetése ellenére is igen jól él, de vagyonával sohasem elégedett.
Szinopszis

Sok pénzt szerezni kevés munkával és kevés idő alatt. Sokan, talán mindenki erre vágyik ma Magyarországon, vagy talán az egész világon. A különbség az, hogy mindenki mást áldozna fel ezért. Van, aki többet, van, aki kevesebbet. Van, aki a szabadságát, a becsületét, van, aki a családját, a szerelmét, esetleg az egészségét, a hitelét, vagy akár az életét is adná sok pénzért. Történetünk azt próbálja bemutatni, hogy három magyarországi fiatal számára mennyit ér a pénz.
Marcit véradás után a doktor, akivel régóta „munkakapcsolatban” van, újfajta véradási módszerrel kecsegteti, amelyik sokat fizet, de Marci számára érezhetően gyanús, egészségére és egyben tisztességére is káros hatással lehet. Trixi nem törődve Marci aggodalmaival azt ajánlja neki, fogadja el, mert tervezett gyerekük felneveléséhez szükségük van a pénzre. Marci Trixi győzködése ellenére sem gondolja egy pillanatig komolyan a dolgot, viszont elmeséli Zsoltnak, aki kapva kap a sok pénzt jelentő ajánlaton. Trixi visszamegy a munkahelyére, ahol kiderül számára, hogy a Marci által emlegetett egészségügyi központ arculatát az ő cége tervezi. Trixi így megtudja, hogy a beígért kecsegtetően nagy pénzdíj csak hamis hitegetés. Trixi rögtön hívja Marcit mobiltelefonján, hogy figyelmeztesse barátját az átverésről. Már aggódik szerelméért, úgy érzi hibázott, de nem tudja elérni párját, aki egy könyvtárban komolyzenét hallgat. Tudja, érzi, hogy jól döntött, ezzel a tudattal sétál hazafelé Beethoven szimfóniáját dúdolva a Körúton. Marci boldog ember, de Trixi úgy érzi, nem sok értelmes dolog van az életében és rájött, hogy gyereket szeretne.
Zsolt megjelenik a találkozón, de a vizsgálat után hiába követeli a pénzt, nem veszik őt komolyan, ezért bántalmazza a kezelőorvost. Marci még mindig csak sétál, a kirakatokat nézi, miközben lassan elkezd hullani a hó. A főcím alatt látjuk, amint Zsoltot a rendőrök viszik el, mert dühében szétverte a rendelőt.


Karaktervázlat

1. A történet főhőse Ágoston Márton, kora 28 év. Foglalkozásáról annyit tudunk, hogy napi 3-4 órában a neten dolgozik, honlapokat tervez, amelyből körülbelül 50-60 ezer forint keresete van. Egyetemi évei alatt kezdett el heti rendszerességgel vert adni, ami kitűnő mellékkeresetnek bizonyult. Körülbelül 10 éve ad vért, néhány éve pedig egy fiatal orvos javaslatara áttért a velőre is. Ez mára körülbelül havi 40-60 ezer forint bevételt jelent neki. Barátnőjével él egy budai lakásban, kocsija egy régi Audi 100-as. Az aktuálpolitika nem érdekli. Liberálisnak és mindenre nyitottnak vallja magát.
Ágoston Márton számára a jellem többet ér a sikernél. Semmi pénzért nem áldozná fel elveit, számára az a lényeg, hogy ne ártsa bele magát más dolgába, élvezze az életet.
Jancsó Miklós a következő ajánlást írja egyik filmjéhez: „Mondja kedves nézőnk, néhanapján elgondolkozik-e azon, milyen is ez a világ? Igen? Jaj, ne tegye! Élje az életét! Élje a mindennapokat! Legyen vidám és Boldog! Nem az? Erőltesse meg magát, ne törődjön semmivel!” Marci mintha megfogadta volna Miklós bácsi tanácsait. Boldog akar lenni, élvezni akarja az életet és mindezt úgy, hogy ezzel ne ártson senkinek.
Kereshetne jóval többet is, ha rabszolgamunkát végezne egy komolyabb cégnél. Mindig is olyan tevékenységből szeretett volna élni, amiben igazán hisz. Jellemének lényege, hogy lelkiismerete mindig tiszta, inkább éhezik, de semmi illegális vagy más morálisan kétségbe vonható ügybe nem folyik bele. Sok csalódáson ment már keresztül, amelyekből azt a tanulságot vonta le, hogy mindenben csak magára hagyatkozhat, csak magában bízhat. Meggyőződése, hogy ebben a mai világban tisztán is lehet érvényesülni és megélni. Egyetemista korában, nehéz anyagi körülményei közepette kezdett vért adni, hogy fenn tudja tartani magát.
A történet másik két szereplője abban különbözik Marcitól, hogy nekik mást jelent a pénz, a siker, a boldogulás.

2. Barátnője Schöner Beatrix, beceneve Trixi. 29 éves. Egy vezető arculattervező cégnél dolgozik, mint grafikus. Munkája kielégíti, de nem igazan boldog. Jóval többet keres, mint Marci, de ezért a pénzért olyan elveket is felad, amelyeket Marci nem. Trixi képes feláldozni az idejét, és nem azzal törődik, mennyire egyeznek elvei azzal a párttal, vagy kormánnyal, amelyiknek arculatát tervezi, hanem hogy minőségi munkájáért minőségi fizetést kapjon. Marci inkább véradással egészíti ki aránylag alacsony fizetését, de neki fontos, hogy csak olyan munkát végezzen, aminek tartalmi céljait is tudja vállalni. Trixi mindig művészi pályán akart elhelyezkedni. Már a családalapításon gondolkozik, de ezt ahhoz köti, hogy Marci is többet keressen.

3. Marci haverja Zsolt, 28 éves, Marcival a gyerekkoruk óta jó barátok, gimnáziumba is együtt jártak. Néhány éve kezdtek el eltávolodni egymástól, amikor Zsolt elkezdett rendszeresen kábítószerezni. Egy ideje már kereskedik is a szerrel. Marci sem tud sokat róla, de azzal tisztában van, hogy egyre nagyobb Zsolt adóssága. Trixi ki nem állhatja Zsoltot, de Marci nem akart hátat fordítani gimnáziumi barátjának, ezért szinte titokban találkozik néha a két fiú. Zsolt számára egyáltalán nem számít, hogyan keresi a pénzt, lényeg, hogy sok legyen.

4. Dr. Sárossy Béla, orvos. 41 éves. Marcit nagyon rég óta ismeri, azóta, hogy ő elkezdett vért adni a Tímár utcai Szereológiában. Akkor ő még csak egy kezdő orvos volt, azóta építgeti karrierjét. Kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, és elérte, hogy mindegyik betege ad neki hálapénzt, nem is keveset. Felesége, és két gyereke mellett több szeretője is van. Orvosi fizetése ellenére is igen jól él, de vagyonával sohasem elégedett.


Jelenetsor

1. Marci kora reggel a piacon vásárol. Sok zöldséget, egészséges dolgot vesz. Gyalog hazamegy.
2. Otthon a barátnője már felkelt, éppen tusol.
3. Marci reggelit készít.
4. Együtt ülnek asztalhoz.
5. Beszélgetnek, általánosnak induló beszélgetésükből vita kerekedik, amelynek tárgya, hogy Marcinak Trixi szerint rendes, jól fizető munkát kellene keresnie.
6. A veszekedés azzal ér véget, hogy Trixinek el kell indulnia a munkahelyére.
7. Marci otthon marad, eszik nyugodtan tovább, a végén elpakol.
8. Trixi beül vállalati Suzukijába, feltekeri a zenéjét, és eltűnik a reggeli csúcsforgalomban.
9. Marci a kocsijában ül, komolyzenét hallgat. Megérkezik a kórházba.
10. A folyosón látjuk a dokit, amint éppen borítékot vesz át egyik betegétől.
Mondja, hogy nem kellett volna, de már teszi is el. Közben mobiltelefonál egy nővel és köszön Marcinak.
11. Marci bemegy, üdvözli a nővért. Rövid társalgás.
12. A nővér előkészíti a vérvételt, közben az orvos bemegy az irodájába, ahol telefonál
13. Vérvétel.
14. A doki az irodájában komolyabb hangon telefonál valakivel. A beszélgetésben elhangzik, hogy a doki keressen valakit valamilyen célra, amiért ennyit és ennyit fizetnének az illetőnek.
15. A telefonbeszélgetéssel párhuzamosan a vérvétel részletes bemutatása.
16. A doki befejezi a beszélgetést, és a vérvétel is befejeződik.
17. A doki kijön az irodájából, és odaadja az igazolást Marcinak, amit ő gondosan eltesz, és induláshoz készül.
18. A doki kikíséri Marcit, társalognak. Elhangzik, hogy Marci már lassan 10 éve ad rendszeresen vért pénzért, 5 éve áttért a velőre is. A doki megemlíti, hogy ha érdekli Marcit, akkor megint lenne valami új dolog, amiért még többet tudnának fizetni. Marci megkérdezi, hogy az kizárja-e a vért, vagy a velőt. A doki biztosítja, hogy nem, és átadja a másik doktor névjegyét.
19. Trixi munkahelyén lázasan dolgozik.
20. Marci hazamegy, felmegy a netre, ahol valamit rajzol.
21. Marci egy belvárosi kávéházban találkozik Trixivel. Aggodalmait jelezve, elmondja neki a doktor ajánlatát. Trixi a pénzre koncentrál és győzködi Marcit.
22. Marci sétál az utcán, kirakatokat nézeget.
23. Véletlenül összefut Zsolttal, aki, mint kiderül, épp nagy anyagi gondban van.
Marci elmeséli neki az egészségügyi ajánlatot, és az adatokat Zsolt kérésére átadja.
24. Trixi visszamegy a munkahelyére, kideríti a szóban forgó cégről, hogy non-profit és egyben fizetőképtelen, tehát Marcinak sem fog fizetni. Trixi rájött hibájára és értesíteni próbálja Marcit a mobiltelefonján, de a telefon ki van kapcsolva, így csak üzenetet tud hagyni
25. Marci egy könyvtár zeneműtárában található fülkében komolyzenét hallgat, és láthatóan nem érdekli már az egész ügy. Csak élvezi a zenét.
26. Zsolt elmegy a megadott címre, ahol vért vesznek tőle, miközben azzal egy időben vért is adnak neki egy újfajta módszerrel.
27. Trixi abbahagyja a telefonálást, mert a többiek várják, hogy együtt mehessenek a délutáni szakmai előadásra.
28. Marci hazafelé sétál a zuhogó hóban.
29. Zsolt kéri a pénzt, de felvilágosítják, hogy ez egy non-profit szervezet, itt semmiféle pénzről nincs szó. Zsolt rájön, hogy átverték, és dühbe gurul.

A vége főcím alatt látjuk, amint Zsolt tör-zúz a rendelőben, és rendőrök viszik el.


Három egymást követő, kidolgozott jelenet


1. Kórházi folyosó, nappal, belső

A kamera közeliben mutat egy borítékot. A borítékot egy kéz tartja, és a kéz tulajdonosa elindul a folyosón az orvos irányában. Az orvos a folyosón kb. 6 méterre áll, és mobiltelefonál. A kamera végig a borítékon marad, de látszik a háttérben az orvos is. A boríték a kézben az orvoshoz ér, aki azt elveszi és zsebreteszi. Miközben elteszi a kép kinyit és meglátjuk az orvos felsőtestét és arcát. A gép ott marad rajta, figyeljük, amint telefonál tovább.
ORVOS: (háttérben, telefonbeszélgetés): Édes angyalom, hát tudod, hogy ha valamit megígérek, az úgy lesz.
BETEG: Doktor úr!
ORVOS: Jaj, Gizike igazán nem kellett volna, de köszönöm szépen…

A háttérben, kb. 10 méterre feltűnik Marci. A gép már a folyosót mutatja, az előtérben az orvossal, aki néha kimegy a képből, de a hangját végig halljuk. A háttérben Marci közeleg a gép és az orvos felé.
ORVOS (mobilon): Egyetlenem, ígérem, nem fogja megtudni. Olyan helyre viszlek, amiről eddig csak álmodtál. Csodálatos hétvégénk lesz! Este ott vagyok nálad, csókollak, sziaszia!

A doki befejezi a telefonját. Találkoznak Marcival, üdvözlik egymást.

ORVOS: Marcikám, de jó hogy látlak, hogy vagy?
MARCI: Köszönöm. Egyre jobban.

Együtt mennek be a rendelőbe.

2. Kórházi rendelő, nappal, belső

Bent egy nővér rendezgeti a műszereket, üdvözli Marcit.

ORVOS: Nézze, Évike, kit hoztam magának!
NőVÉR: Jaj, Márton, már megint itt a péntek… Hogy van? És a barátnője, biztos sokat dolgozik…

A nővér és Marci kedélyesen csevegnek, miközben a nővér a vérvételhez készülődik. Marci leül szokott helyére, közben a gép a nővért mutatja, amint előveszi a tűt, gézt és egyebeket. A doki mondja, hogy megírja az igazolást Marcinak és bemegy az irodájába. A gép követi őt.

3. Orvos szobája, nappal, belső

A doki leül az íróasztalához, és igazolást ír Marcinak, amire ő a pénzt kapja. A gép körbenéz a szobában. A falon orvosi diploma, képek a dokiról híres orvosokkal és államférfiakkal. A doki asztalán megszólal a telefon. A doki felveszi, hangja komollyá válik. Halljuk, hogy fontos ember van a vonal túlsó végén, de nem halljuk, mit mond.

Innen az orvos szobája és a rendelő felváltva látszik. – párhuzamos vágás a telefonbeszélgetés és a vérvétel között

ORVOS: Sárossy. Üdvözlöm, uram. Hogyne, természetesen. Értem. Korhatár van? Értem. Természetesen. Jelentkezni fog. Viszonthallásra.

1. A doki felveszi a telefont.
2. A nővér előveszi és felmutatja a tűt.
3. Az orvos a fejessel beszél, aki egyből a lényegre tér.
4. Közeli: A tű beléhatol Marci vénájába.
5. Az orvos megérti, miről van szó.
6. Közeli: A műanyag zacskó megtelik Marci vérével.
7. Közeli: Az orvos bólogat, és biztosítja partnerét, hogy mindent meg fog tenni.
8. Közeli: A tűt kihúzzák a vénából.
9. Közeli: A doki befejezi a beszélgetést, és leteszi a telefont.
10. Félközeli: A nővér felmutatja és elteszi a vérrel telt tasakot.
párhuzamos vágás vége-

3. orvos szobája

Totálban az asztalt látjuk, mögötte a dokival. Még mindig a helyén ül és néz maga elé. Feláll és kijön.

2. rendelő

Marci visszatűri ingujját. A doki odamegy Marcihoz, odaadja neki az igazolást, és együtt kimennek a folyosóra.
Utcarészlet, külső, nappal
ÁGOSTON MARCI saját, régi Audi 100-as márkájú gépkocsijában ül. Kedvenc Yonderboi kazettája szól az autórádióban. Egy rövid levél írásának végén kapcsolódunk be, amelyen ez olvasható:
„ZSOLT! Ne csináld meg a bulit! Tudom, hogy kell a pénz, de nem ér annyit az egész! Itt a kocsim, add el, szerezz pénzt, majd megadod, ha tudod! Ez jobb megoldás! Bízz bennem! Ölel barátod: MARCI”

A kamera az ablakon keresztül figyeli, ahogy MARCI borítékba teszi a levelet, leveszi a gyújtást, kiveszi a kazettáját a magnóból. Kiszáll az autóból, bezárja azt és a kulcsot a levél mellé csúsztatja!
A szemben levő kertes ház postaládájához megy. Bedobja a levelet, a kép kiszélesedik, majd a kamera az utcatáblára közelít. Ez áll rajta: Mártírok útja 28. Vágás! (Fade to Black!)

Zene, főcím indul

Piac, nappal, külső
Látjuk, ahogy egy kiló narancsot vesz át egy férfi a kofától, a kamera követi a gyümölcsöt, ami zöldséggel és más gyümölcsökkel teli bevásárlószatyorba kerül. Folyamatosan a szatyrot mutatja a kamera,
majd lassan szélesedik a kép és meglátjuk, hogy a zöldséget, gyümölcsöt Ágoston MARCI cipeli. Közben bevágásokat látunk, ahogy egy fiatal nő (Schöner TRIXI, MARCI barátnője) zuhanyozik. MARCIT tovább kíséri a kamera, bemegyünk egy budai bérházba, fel a lépcsőn egészen az ajtóig. Egyszerre nyílik a fürdőszobaajtó és a bejárati ajtó. A fiatal pár mosolyogva köszönti egymást.

MARCI
Szia, megjöttem, csinálok reggelit!
TRIXI
Édes vagy, gyorsan felöltözöm!

Belső, MARCIék lakása:
Reggeli készül (Mint az Étel, Ital, Férfi, Nő elején, csak kicsiben). TRIXI megérkezik, megcsókolja szerelmét.
TRIXI
Mit is mondtál, mit csinálsz ma?
MARCI
TRIXIkém, nagyon jól tudod, hogy még nem mondtam semmit. Amúgy megyek vért adni. Aztán lehet, hogy dolgozok a gépen egy kicsit.
TRIXI
Ja, kicsit. Figyelj Marc! Tényleg nem baszogatni akarlak, de mikor kezdesz már valamit a tehetségeddel. Mondjuk kereshetnél valami jól csengető melót, vagy felhívhatnád azt a múltkori Internetes pasast!
MARCI
Ne kezdd már!
TRIXI
Nem kezdem…
Ekkor a gép a konyhában található rádió mögé svenkel, így az egyre hangosodó keményebb rockzene (pl.: Placebo, Björk: Hyperballad) elnyomja a veszekedést, így csak a tátogó párt látjuk, ahogy vitáznak. Láthatóan nem kompromisszummal fejeződik be a vita, hanem azzal, hogy TRIXInek el kell sietnie.

MARCI, narancslével a kezében, az ablakból figyeli, ahogy TRIXI céges autója felé siet a ház előtt.

Külső, A ház előtt:
TRIXI céges feliratú (Hepikalipszis) Szuzukijába száll, a kamera követi őt a hátsó ülésre, majd egy Babamagazinra közelít, ami az anyósülésen hever.

Belső, MARCI régi Audija:
Hangos zene, a fiú énekli a számot (Neurotic: „…Adj gázt, hogy hátradőljek és Vért az éhezőknek…”).
Marci sorompós kapun halad át, a portás üdvözli, majd kívülről látjuk, ahogy beáll az OVSZ (Országos Vérellátó Szolgálat) kórházi épületének parkolójába. Kiszáll. A kórházi folyosón üdvözlik a nővérek, vélhetően sokat jár ide MARCI.

Kórházi folyosó, nappal, belső:
A kamera közeliben mutat egy borítékot. A borítékot egy kéz tartja, és a kéz tulajdonosa elindul a folyosón az orvos irányában. Az orvos (Dr. Sárossy Béla) a folyosón kb. 6 méterre áll, és mobiltelefonál. A kamera végig a borítékon marad, de látszik a háttérben az orvos is. A boríték a kézben az orvoshoz ér, aki azt elveszi és zsebreteszi. Miközben elteszi a kép kinyit és meglátjuk az orvos felsőtestét és arcát. A gép ott marad rajta, figyeljük, amint telefonál tovább.
ORVOS: (háttérben, telefonbeszélgetés): Édes angyalom, hát tudod, hogy ha valamit megígérek, az úgy lesz.
BETEG: Doktor úr!
ORVOS: Jaj, Gizike igazán nem kellett volna, de köszönöm szépen…
A háttérben, kb. 10 méterre feltűnik MARCI. A gép már a folyosót mutatja, az előtérben az orvossal, aki néha kimegy a képből, de a hangját végig halljuk. A háttérben MARCI közeleg a gép és az orvos felé.
ORVOS (mobilon): Egyetlenem, ígérem, nem fogja megtudni. Olyan helyre viszlek, amiről eddig csak álmodtál. Csodálatos hétvégénk lesz! Este ott vagyok nálad, csókollak, sziaszia!
A doki befejezi a telefonját. Találkoznak MARCIval, üdvözlik egymást. Figyelj már!
ORVOS: MARCIkám, de jó hogy látlak, hogy vagy?
MARCI
- Köszönöm. Egyre jobban.
Együtt mennek be a rendelőbe.
Kórházi rendelő, nappal, belső:
Bent egy nővér rendezgeti a műszereket, üdvözli MARCIT.
ORVOS
Nézze, Évike, kit hoztam magának!
NőVÉR
Jaj, Márton, már megint itt a péntek… Hogy van? És a barátnője, biztos sokat dolgozik…
A nővér és MARCI kedélyesen csevegnek, miközben a nővér a vérvételhez készülődik.
MARCI leül szokott helyére, közben a gép a nővért mutatja, amint előveszi a tűt, gézt és egyebeket. A doki mondja, hogy megírja az igazolást MARCInak és bemegy az irodájába. A gép követi őt.
A doki leül az íróasztalához, és kitölti MARCI véradó-igazolványát. A gép körbenéz a szobában. A falon orvosi diploma, képek a dokiról híres orvosokkal és államférfiakkal. A doki asztalán megszólal a telefon. A doki felveszi, hangja komollyá válik. Halljuk, hogy fontos ember van a vonal túlsó végén, de nem halljuk, mit mond. Helyette halk zene a szívverés és az ér pumpálásának ritmusára.
1. A doki felveszi a telefont.
2. A nővér előveszi és felmutatja a tűt.
3. Az orvos beszél, de nem halljuk, csak a pumpálást. (szinte drum&bass zene)
4. Közeli: A tű beléhatol MARCI vénájába.
5. Az orvos megérti, miről van szó.
6. Közeli: A műanyag zacskó megtelik MARCI vérével.
7. Közeli: Az orvos bólogat, és biztosítja partnerét, hogy mindent meg fog tenni.
8. Közeli: A tűt kihúzzák a vénából.
9. Közeli: A doki befejezi a beszélgetést, és leteszi a telefont.
10. Félközeli: A nővér felmutatja és elteszi a vérrel telt tasakot.
párhuzamos vágás vége-

Orvos szobája, nappal, belső
Totálban az asztalt látjuk, mögötte a dokival. Még mindig a helyén ül és néz maga elé. Feláll és kijön.
Rendelő:
MARCI visszatűri ingujját. A doki odamegy MARCIhoz, odaadja neki az igazolást, és együtt kimennek a folyosóra, az orvos félrevonja MARCIt és bizalmas hangon belekezd mondandójába.

ORVOS
MARCIkám, emlékszel te még arra az időre, amikor pénzt lehetett kapni a véradásért? Egész legendák születtek arról, hogy voltak olyanok, akik még meg is tudtak ebből élni, olyan sokat jártak hozzánk.
MARCI
Ja, ja! Olvastam is erről valahol! Nem lenne rossz ez most sem. Egy-két ezer decije! (nevetnek)
ORVOS
Na figyelj MARCI, lenne itt valami ilyesmi. Csak itt egy-két, sokszázezerről lenne szó. MARCIkám, a te nullás véred minden pénzt megér.
MARCI
Jól hangzik, de nem nagyon folyok én ilyen dolgokba bele.


ORVOS
Ez „tiszta” ügy SzentMARCIkám! Tiszta vért kéne adni mások helyett, nem nagyon kell kérdezni, hogy mire kell és akkor minden tiszta. Itt a cím, menj el ide holnap délre és csak mond azt, hogy én küldtelek.
A teljes beszélgetés közben hallható reggeli vita közben hallott jellegzetes zene, MARCI TRIXIre gondol és arra, hogy ezt nem kéne elszúrni.
MARCI
Dokikám, ez azt hiszem nem lesz gond, de…
A kézikamera (vagy gyors svenk) ekkor a folyosó túlsó végében walkman-t hallgató fiúhoz siet, erősödik a fiú fülében hallható zene, és mindent a srác szemszögéből látunk. A sunyi orvos még győzködi MARCIT, aki még hezitál, de látjuk, hogy zsebreteszi a doki céduláját! Elköszönnek, a kamera ismét megmozdul és MARCIT követi kifelé a rendelőből.

A rendelő előtt, Külső:
MARCI barátnőjét hívja mobiltelefonon. A telefon kicseng.
TRIXI munkahelye (Office), belső:
TRIXI a számítógép előtt ül, a telefon csörög, felveszi. MARCI az.
MARCI (A kocsija felé gyalogol, mikor odaér beszáll, közben beszél): Szia Trix!
TRIXI
Szia te szent!
MARCI
Ki tudsz jönni ebédelni? Elmehetnénk a Grasham-be: Tudod, bableves, diós-csokis palacsinta.
TRIXI
MARCIka, ez nem fair így. Túlságosan is jól tudod, hogy mi kell nekem.
MARCI
Bárcsak mindig tudnám! Akkor fél óra múlva ott leszek.

TRIXI munkahelye (Office), belső:
TRIXI a szomszéd irodában ülőkkel közli, hogy elmegy egy-két órára. Siet, nehogy elkéssen, közben mosolyog.

Kávézó (Grasham), kora délután, belső:
MARCI egy hosszúkávé mellett ül, TRIXI belép megpillantja MARCIT és az asztala felé indul.

Szobabelső, nappal
Zsoltot látjuk, hangulatos szobájában ül, zene szól, de Zsolt láthatólag ideges.
Spanglit sodor, elszívja. A falon bekeretezett fénykép, rajta Zsolt és Marci a gimnázium előtt állnak egymást átkarolva. Egy másikon mindketten véradás után vannak, gézt szorítanak a karjukhoz, és belevigyorognak a kamerába. Zsolt felöltözik, kimegy az utcára.

Kávézó (Grasham), kora délután, belső:

MARCI és TRIXI ebédjébe kis idővel később kapcsolódunk be, TRIXI már a diós-csokis palacsintánál tart.
MARCI
Semmi kedvem, valami politikus fia, sportminiszter vagy mit tudom én ki helyett vért adni. Soha senkitől nem fogok szívességet kérni, vagy bebukni ilyen piti szemétséget. TRIXI, én még a gimiben sem puskáztam soha, még a buszon sem utaztam jegy nélkül.
TRIXI
Eszednél vagy? Tíz perc, és annyi pénzt kapsz, amennyit utoljára az apád pénztárcájában láttál! Nőjél már fel, hát nem látod, hogy komolyan akarlak venni, de te…
A vita közben a Woody Allen filmekből ismert őrjítő jazz egyre hangosodik, a kép kiszélesedik, a kamera az egyik hangszóró közelében áll meg. Marciékat néha egy sürgő-forgó pincér vagy egy vendég takarja ki kis időre.
Ekkor telefoncsörgés hallatszik. MARCI mobilja az. Közeli Marciról, felveszi telefonját. Trixi idegesen tekergeti gyűrűjét.
A kávézó üvegablakán egy alak néz befelé telefonnal a kezében. ZSOLT az, MARCI jó barátja. ő hívja kívülről, és nevet a veszekedő páron, elindul befelé. A három szereplő kis kört alkot a kávézó közepén. TRIXI még dühöng, MARCI örül a „felmentő seregnek”.
TRIXI
Na, már csak ez hiányzott… Nekem viszont mennem kell, és Marcikám, tudod mit? Nehogy elvállald! Nehogy bepiszkítsd az arany kezeidet egy kis pénzért.
Trixi köszönés nélkül el.
ZSOLT
Ennek meg mi baja?
MARCI
Áh, semmi. Kicsit ideges. Gyere ülj le. Már egy hete nem láttalak, úgy eltűntél. Iszol egy sört?
ZSOLT
Á, nem kösz. Inkább sétáljunk egyet, és mondd el, mi van a csajoddal!
MARCI (a pincérnek)
Ne haragudj, majd…! Fizetnék!

Andrássy út, délután, külső:

ZSOLT és MARCI beszélgetnek. ZSOLT nincs túl jó passzban, ez látszik, rajta napszemüveg, dohányzik. A kamera idegesítően a fiúk körül között járjál, néha egész közel kerül a fiúk arcához.
MARCI
A dokim szólt, hogy kéne neki egy kis vér, de nem jótékonysági célokra. Valami nagystílű haverjának kell gondolom, hogy ki ne derüljön, mi is van a vérében.
ZSOLT
És mindezt mennyiért, ha szabad érdeklődnöm?
MARCI
Több százezret említett, de pontosan nem tudom.
ZSOLT
M VAN? Te nem akarod ugyanazt csinálni négyszázszor annyiért, mint amit már tíz éve csinálsz? Ki vagy te? És még csodálkozol, hogy a barátnőd erre ideges lesz? Figyelj ide! Én most tényleg nagy szarban vagyok, te meg meg sem akarod csinálni ezt a dolgot…Ha neked nem kell, majd megcsinálom én. A vércsoportunk ugyanaz.
MARCI
Te lehet, hogy szarban vagy, de mi van ha ezzel még nagyobb szarba kerülsz?
ZSOLT
Nekem már tök mindegy! Vagy szerinted hogy szerezzek máshogy többszázezret 2 nap alatt? Figyelj Marc, nekem kell ez a meló, add ide!
Marci fejét látjuk közeliben. Szívja a fogát, de zsebéből előveszi a névjegykártyát, totálban látjuk, amint Zsolt elveszi. (elsötétül a kép)

Könyvtár, cd-lejátszó mellett, belső:
Heves klasszikus zenét hallunk. Látszik, ahogy pörög a CD lemez, a zsinórt követi a kamera nagyon közelről, MARCI fején hatalmas fejhallgató.
Mintha forgószéken ülne, de csak a kamera járja őt körül nagyon, nagyon gyorsan. MARCI mintha szédülne. Gyors bevágásokat látunk TRIXIről, ahogy a számítógép előtt ül, Babamagazinról, ZSOLTról, amint pénzt vesz át, vértplazmát tartalmazó tasakokról, ZSOLTról, Zsolt nevét tartalmazó újságcikkről, ZSOLTról amint vérzik az orra, megint a Babamagazinról, TRIXIről, a vért vevő tűről, ZSOLTról amint fut, a Babamagazinról és mindezek egyre gyorsabban váltakoznak. MARCI pedig csak pörög, pörög a kamerával, egyre gyorsabban. Ekkor fényes lesz minden, hirtelen vágás, elsötétül a kép.

Újra az első jelenetet látjuk:
Külső, egy utca:
Ágoston MARCI, Audi 100-as márkájú gépkocsijában ül. Kedvenc Yonderboi kazettája szól az autórádióban. Egy rövid levél írásának végén kapcsolódunk be, amelyen ez olvasható:
„ZSOLT! Ne csináld meg a bulit! Tudom, hogy kell a pénz, de nem ér annyit az egész! Itt a kocsim, add el, majd megadod, ha tudod! Ez jobb megoldás! Bízz bennem! Ölel barátod: MARCI”

A kamera az ablakon keresztül figyeli, ahogy MARCI borítékba teszi a levelet, leveszi a gyújtást, kiveszi a kazettáját a magnóból. Kiszáll az autóból, bezárja azt és a kulcsot a levél mellé csúsztatja!
A szemben levő kertes ház postaládájához megy. Bedobja a levelet, a kép kiszélesedik, majd a kamera az utcatáblára közelít. Ez áll rajta: Mártírok útja 28.

Utcarészlet, nappal, külső
MARCI villamoson utazik. Leszáll, egy újságosbódéhoz megy.
MARCI
Egy álláskereső lapot kérek.
ÚJSÁGÁRUS
(Az órájára pillant)
Ilyenkor keres munkát?
MARCI
Azt sosem késő…
Leül egy padra és elkezdi olvasni. A kép kitágul, a már előbb röviden látott irodaházat nézzük. A kapun öltönyös yuppiek és kosztümös kisasszonyok jönnek ki. MARCI az órájára néz, TRIXIt várja. A „dolgozó nép” között egyszer csak feltűnik MARCI szerelme. Fáradt, kollégáinak még egy fáradt, de kedves mosolyt küld, aztán közeledik. Meglátja szerelmét. Hirtelen megörül, de örömét gyorsan elfojtja, szigorúbb arcot vesz fel. 15 méterről közeledik Marci és a kamera felé. Nézik egymást. TRIXI nézése szigorú, még haragszik, de a sok ember közül csak MARCIra nézhet így. TRIXI odaér, megállnak egymás előtt, nézik egymást. Kettejük közt a feszültség inkább pozitív, szerelmi, mint a délutáni vitából eredő. TRIXI megnézi, mi van MARCI kezében. Közeli az újságról, aztán a gép TRIXI fejére közelít, aki meglátja az újságot, felderül a szeme, és elmosolyodik. Közeli MARCI fejéről.
MARCI
(felmutatja az újságot)
Ezt magamnak vettem.
A gép TRIXI háta mögé tágul. Most már mindkettőjüket látjuk, Trixit hátulról és kicsit oldalról. MARCI háta mögül virágot „varázsol” elő.
MARCI
Ezt pedig neked hoztam…
TRIXI szóhoz sem jut. Meghatódik, és átöleli MARCIT. A kamera forog kettejük körül. Közben halljuk:
TRIXI: Tudod mit akarok most mondani?
MARCI: Én is szeretlek.
TRIXI megcsókolja barátját, és elkezdi húzni a kocsija felé. Együtt, kézen fogva indulnak az utcán. A kamera egy helyben marad, figyeli a távolodó párt, a zene hangosodik, amikor TRIXI kérdez még valamit barátjától. Amerikai plánban látjuk mindkettejüket.
TRIXI:
Hol parkolsz…?

Közeli Marciról, nem jön zavarba, sőt, kicsit elmosolyodik. A gép felemelkedik, felülről látjuk már őket, egyre feljebbről. Az erősödő zene miatt a választ már nem halljuk, csak figyeljük, ahogy a pár távolodik, közben elindul a stáblista, a kamera már a Körutat pásztázza, nincs vágás, míg véget nem ér a stáblista.

VÉGE