A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló törvény szerint az MMK az idei évben 6,2 milliárd állami támogatás felhasználásáról dönthet. A támogatás felhasználásának feltételeit az MMK-NKÖM közötti szerződés határozza meg. A szerződésben meghatározott támogatási összegen felül 3,1 milliárd forint erejéig - a 2007. évre elfogadásra kerülő költségvetési előirányzatot terhelő - éven túli kötelezettség vállalható.

A szerződés szerint 2006. első félévében 3,4 milliárd forint támogatási keretösszeg átutalását vállalta az NKÖM, amely az éves támogatási összeg közel 55 százalékának felel meg, de ennek túlnyomó részét (2,850 milliárd Ft) ténylegesen a 2005. évben a 2006. évre vállalt ún. éven túli kötelezettségek teljesítésére kell felhasználni. A 2006. I. félévben rendelkezésre álló szabad keret 550 millió Ft, ezért a Kuratórium megbízta a Titkárságot, hogy a filmgyártás folyamatossága és a Közalapítvány működésének fenntartása érdekében dolgozzon ki egy ún. „krízis” likviditási tervet.

2006. második félévében 2,120 milliárd forint két részletben történő folyósítására (1,250 milliárd forint júliusban, 870 millió forint októberben) kerülhet sor, a fennmaradó 680 millió forint támogatási összeg átutalása 2007. januárjában esedékes.

A Kuratórium 2006. március végéig a következő - Pályázati Naptárban meghatározott – pályázatokat írta ki:

 - 1956-os témájú magyar filmalkotások 2006. évi gyártásának támogatása
 - 2006. évi filmes rendezvények támogatása
 - 35 mm-es technikával rendelkező art-termek (mozik) 2006. évi üzemeltetési tevékenységének normatív támogatása
 - 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában részt vevő játékfilmek támogatása
 - Animációs filmek gyártása
 - Dokumentumfilmek gyártása
 - Filmklubok támogatása
 - Filmszakma egészét érintő tevékenység támogatása (nemzetközi kapcsolatok, archiválás, értékmentés)
 - Filmterv-fejlesztés támogatása
 - Kamattámogatási pályázat
 - Koprodukciós pályázat 2006
 - Kutatási, Képzési, Kísérleti Film és Folyóiratkiadói pályázatok
 - Magyar és art besorolású filmek vetítésének szelektív támogatása
 - Magyarországon 2006. évben nyilvános mozibemutatásra kerülő, 35 mm-es, egészestés, art besorolású külföldi filmek forgalmazásának normatív támogatása
 - Magyarországon 2006. évben nyilvános mozibemutatásra kerülő, 35 mm-es, egészestés, magyar filmek forgalmazásának normatív támogatása
 - Normatív játékfilm-gyártási támogatás
 - Tudományos-ismeretterjesztő filmalkotások gyártása
 - Tv-filmek, tv-játékok készítésének támogatása

A 2006. évi játékfilmgyártási pályázat kiírásáról a kuratórium várhatóan 2006. április 10-ig  fog dönteni.

A Kuratórium az elmúlt hónapok szakmai vitái és az alapítókkal folytatott egyeztetések alapján alakította ki a szakkollégiumok jövőbeni működésére, összetételére, megbízatásuk időtartamára vonatkozó rendelkezéseket. Azokon a területeken ahol erre szakmai igény mutatkozott, bevezette a szakkollégiumok összetételére nézve az ún. rotációs rendszert (a pályázatokat elbíráló, javaslattevő személyek pályázati ciklusonként történő cserélődése), és a konkrét pályázati kiíráshoz rendelt szakkollégiumi tagok megbízásáról a kiírás elfogadásával egyidőben dönt, az adott témához leginkább megfelelő személyek kijelölésével, a személyi érintettségre, az összeférhetetlenségre és egyéb szempontokra való figyelemmel. A felkérés, vagyis a 3 évre szóló megbízatás alatt a szakkollégiumok személyi összetétele akár egy pályázati éven belül is változhat, a tagok cserélődhetnek.

A filmjogok ügyében a Filmszakmai Kerekasztal az NKÖM-mel kompromisszumra jutott a „nemzeti filmvagyonba tartozó filmalkotások terjesztésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet-tervezet” szövegében. Az elhangzott észrevételek szerint módosított szövegjavaslatot a Kerekasztal 2006. április 10-i ülésén fogja újratárgyalni.

Budapest, 2006. április 5.

                                                  az MMK Kuratóriumának nevében

                                                             Grunwalsky Ferenc
                                                                        elnök