A legjobb elsőfilmnek és a legjobb új rendezőnek járó díjat is elnyerte a Hat hét az október 18. és 24. között zajlott 12. Evolution Mallorcai Nemzetközi Filmfesztiválon - számolt be róla a Filmtett. A díjátadón a filmet az operatőre, Dévényi Zoltán képviselte.

Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több évig kutatta az örökbefogadás témakörét. Egy korábbi filmjük kapcsán közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amely során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a babáról. Ez a helyzet inspirálta a Hat hét című filmet.

Zsófi (Román Katalin), ígéretes sportkarrier előtt álló ping-pong bajnok, aki pár héttel a szülés kiírt dátuma előtt még bőven a közelgő versenyre gyúr, és a várandósság ellenére kemény fizikai megterhelésnek teszi ki magát. A fiatal lány nem áll készen az anyaságra, érzelmileg instabil, alkoholista anyja (Járó Zsuzsanna) mellett kishúgát is lényegében neki kell szerény körülmények között felnevelnie. Babáját egy örökbefogadó párnak (Balsai Móni és Mészáros András) készül odaadni, a szülés után meg is történik a papírmunka, és ezzel elindul a hat hetes visszaszámlálás. 

Szakonyi Noémi Veronika

A Hat hét a Nemzeti Filmintézet  támogatásával a SPARKS gyártásában készült, producere Romwalter Judit. Világpremierje a tavalyi szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában került sor, azóta világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznő díját.

A film nagydíjat nyert a miskolci CineFesten, a Tallinn Black Nights fesztiválon a Just Film versenyszekció nagydíjával tüntették ki, majd elnyerte a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját a Magyar Filmkritikusoktól. Román Katalin a legjobb női főszereplőnek járó Magyar Mozgókép Díjat nyerte el, továbbá a film a legjobb elsőfilmnek járó díjat, valamint a Diákzsűri díját is kiérdemelte. A filmet sanghaji filmfesztiválon és a lengyelországi Lagówban is díjazták.

A napokban Román Katalin a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Nagy Katicával megosztva kapta meg a legjobb színésznő díját, Szakonyi Noémi Veronika pedig a legjobb rendezőnek járó díjat nyerte meg. 

Forrás: Filmtett / Címlapkép: Hat hét