A berlini tartományi filmalap is támogatja Pálfi György Tyúk című filmjét. „Most már úgy tűnik, hogy elindulunk. Szűken, de megvan a pénz, amik most bejönnek, azok a normál körülmények biztosítására kellenek” – mondta el a rendező, aki idestova két éve járja a világot támogatókat keresve filmtervéhez, így apránként összerakva a költségvetést. 

A Tyúk (amelyről először itt írtunk) főszereplője egy valódi baromfi lesz, de a háttérben egy emberi történet is zajlik majd. A film producere Thanassis Karathanos, koproducere Muhi András. A filmet a tervek szerint Görögországban forgatják.

A vezető producerünk németországi székhelyű, ezért tudott Berlinben is pályázni. A most elnyert összeg kis része a költségvetésnek, de van már benne lipcsei pénz, támogatja a német és a francia Arte, benne van a görög tévé és várunk a görög filmalap válaszára.” 

Pálfi szerint a „normálistól harminc százalékra” van a jelenleg rendelkezésre álló költségvetés. „Bepályáztunk a Nemzeti Filmintézethez is, mint korprodukciós produkció, ami nagyrészt Németországból, Franciaországból és Görögországból már finanszírozva van. De maradt még egy kis rés, ehhez keresünk még egy kis pénzt.” A projektet szeptemberben a Velencei Filmfesztivál keretében megrendezett Venice Gap-Financing Marketen is bemutatják a szakmai közönségnek és lehetséges támogatóknak.

A filmet egy igazi, eleven tyúkkal szeretnék leforgatni. „Persze, valami gikszer esetén még mindig ott van a bábozás vagy a cgi lehetősége, de ezt csak akkor látjuk meg, ha elkezdünk forgatni.

Ideális esetben idén szeptemberben kezdik a film előkészítését, október végén, november elején pedig indulhat a forgatás.

Címlapkép: Pálfi György / Fotó: Pozsonyi Janka / Korai plakátterv a Tyúk című filmhez