Szerelmi háromszög?

Amint korábban már beszámoltunk róla, a több mint egy milliárd forintból forgó film a világhírű, XIX. században élt Clara Schumann előadóművész és zeneszerző életét, karrierjét dolgozza fel. Míg a film képanyag körülbelül 1/3 részben, addig a hanganyag teljes egészében nálunk készül.

Az 1819-ban Clara Wieck-ként született művésznő öt éves korától zongorázik, és 11 évesen tartja első koncertjét. Óriási tehetségnek számít, így megismerkedett korának olyan kiváló muzsikusaival, mint Chopin vagy Liszt Ferenc. Házasságát Robert Schumann-nal édesapja ellenezi, végül 1840-ben tud törvényesen feleségül menni egykori zenetanárához. Összesen három gyermekük születik, de ennek ellenére kapcsolatuk nem zavartalan, a férj inkább otthonülő típus, Clara pedig élvezi fellépésekkel járó utazást és változatosságot.

A nő életében az hoz komoly változást, amikor 1853-ban találkozik a nála 14 évvel fiatalabb, akkor húsz éves Johannes Brahmsszal. A depresszióra hajlamos férj a következő évben öngyilkosságot követ el, de újabb házasságkötésre nem kerül sor, ennek ellenére Brahms és Clara kapcsolata továbbra is mély és meghitt marad.

Martina Gedeck Clara Schmannként
(Gulyás Buda werkfotója)

A film a viszonylag nagy költségvetés ellenére is kamaradarab jellegű, amelyben számos statisztával forgatott koncertjelenet is helyet kap, ezek nagy részét nálunk forgatták. A XIX. századi környezethez a produkció itt találta meg a legmegfelelőbb épületeket, a düsseldorfi, hamburgi, stb. koncerttermek felvételeihez a BM Duna palota, a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Stefánia úti épületében biztosítottak külső valamint belső helyszínt, és a Vasúttörténeti parkban is rögzítettek felvételeket. A további magyarországi belsők a MAFILM fóti műhelyében és Kecskeméten a Katona József Színházban készültek el.

Düsseldorf a Stefánián

A hazai helyszínek felvett képek mellett a zenei anyagot is itthon rögzítették, a Danubia Szimfonikus Zenekar mellett fontos szerepet kaptak a filmben magyar zenészek is, Jandó Jenő játsza Brahms Magyar táncok című művét, valamint Gách Anikó zongora- és Oláh Vilmos hegedűelőadása is felhangzik a filmben. A hazai színészek közül Fesztbaum Béla a Vígszínház és Takátsy Péter a Katona József Színház tagja alakít koncertmestert valamint zenekarvezetőt a Clarában.

A film rendezője, Helma Sanders-Brahms rokoni kapcsolatban áll a híres XIX. századi zeneszerzővel, és húsz filmmel a háta mögött nyolc éve készül a Clara megvalósítására. A női főszerepet A mások életé-ből megismert Martina Gedeck alakítja. Robert Schumannt Pascal Greggory (Jeanne d'Arc, Arsene Lupin), Johann Brahmst Malik Zidi kelti életre, aki számos amerikai és francia televíziós alkotásban szerepelt.

A Stefánia palota németországi koncerthelyszínként

A film másodoperatőre, Gulyás Buda mellett a fiatalabb generáció tagjai közül a Németországban filmezést tanuló Steinberger Dávid első asszisztensként és az SZFE-hallgató Jung Lídia szerezett fontos tapasztalatokat a nemzetközi koprodukcióban készülő alkotás forgatása során.

A Clara megvalósításában a német partner 70, a francia 20 és a magyar fél 10 %-kal vesz részt. Mint Rózsa János elmondta, a költségvetésből viszont 10%-ot maghaladó részt, 100 és 150 millió forint közötti összeget hagyhat itt a produkció - az utómunkálatok befejezése után lesz végleges összeg. Az Észak-Rajna-Vesztfáliai Filmalapítvány 950 ezer, az Eurimage 550 ezer euróval szállt be a projektbe.

Rózsa János elmondta, hogy a főként hazai produkciók forgatására vállalkozó Objektív Filmstúdió azért vett részt a forgatásban, mert Helma Sanders-Brahmsszal korábban már együtt dolgozott egy dokumentumfilm elkészítése során, amelyben az Operaház egy tajvani-kínai származású művészét mutatták be. A kínai balettáncos férfi című film hangmérnöke Csáki János, akárcsak most a Clara hazai felvételeinél.

A forgatás most Németországban folytatódik, és július 25-ig tart. Az utómunkálatok előreláthatóan ez év végére fognak véget érni, a Clarára pedig jövő tavasszal számíthat a hazai moziközönség.