Idén májusban a 16:9 Könyvműhely és a Prae Kiadó kiadásában jelenik meg Lichter Péter legújabb kötete. Valószínűleg ​minden filmbolond az álmából felverve is tudna idézni a Casablanca, A keresztapa, a Szárnyas fejvadász vagy a Ponyvaregény jeleneteiből.

Az amerikai film rövid története arra vállalkozik, hogy vázlatos, de átfogó képet adjon az amerikai film közel százharminc éves történetéről, annak legjelentősebb klasszikusain keresztül bemutatva izgalmas árnyalatait: a stúdiórendszer „aranykorától” egészen az olyan jelenségekig, mint a nagy ívű változásokkal járó hollywoodi reneszánsz vagy a kilencvenes években berobbanó függetlenfilmes hullám, aminek leghíresebb alakja Quentin Tarantino volt.

Lichter Péter filmes alkotóként és szakíróként is a legtermékenyebbek közé tartozik hazánkban. Tavaly jelent meg a Steven Soderbergh-ről szóló kötete, 2021-ben 52 hátborzongató film – A Psychótól a Fehér éjszakákig címmel írt könyvet a horrorfilmekről és még egy fikciós regény is belefért a Kubrick-akció címmel. Rendezőként sem ül a babérjain, 2022-ben A titokzatos stylesi eset című kísérleti Agatha Christe-adaptációja, és a Máté Borival közösen jegyzet Dr. Moreau című öko-horrorfilmje járta a fesztiválokat.