Könnyekre lehet számítani
Russel Crowe és Nicole Kidman
"A két legkülönlegesebb színészt akartuk megszerezni ehhez az igazán különleges helyszínen játszódó filmhez", állítja a rendező. Kidman és Crowe tavaly az Eucalyptus című, szintén ausztrál mozi főszerepére szerződtek együtt, de ez a filmterv azóta állítólagos forgatókönyv-problémák miatt összeomlott. (Crowe-nak nem tetszett a szkript, nem úgy mint, Luhrmann-é, amit a sztár állítása szerint megkönnyezett). A két színész mellett a harmadik főhőst egy igazi bennszülött fiú alakítja.   

Luhrmann új filmjét Stuart Beattie-vel, a Collateral - A halál záloga és a Kisiklottak forgatókönyvírójával együtt írta, melynek során a mitológiai és a historikus történetmesélés elemeit ötvözték. A rendező ausztrál lapoknak adott interjúi szerint a film a 30-as években játszódik és Darwin városának 1942-es japán bombázásáig haladnak az események.

A film az Elfújta a szél mellett David Lean klasszikusát, az Arábiai Lawrence-t tekinti mintájának. Az alkotói szándék szerint kis kivételtől eltekintve nem szeretnének digitális effekteket alkalmazni. Sokkal inkább az ausztrál tájakra és a két Oscar-díjas főszereplőre támaszkodnak majd, és azt remélik, olyan filmet tudnak készíteni, amilyet korábban az ausztrálok még nem voltak képesek produkálni, és "amit a világ még nem látott ezelőtt".

Az elsöprő szenvedélyek - olykor a giccstől sem visszariadó - témája úgy tűnik Luhrmann félreismerhetetlen védjegye lett. A Rómeó+Júlia és a Moulin Rouge! is ebben a szerelemtől ittasult világban játszódott.

Baz Luhrmann, aki bevallása szerint két színészével együtt már 7 éve töpreng azon, hogy Ausztráliában forgassanak közös mozit (vagyis 7 éve csiszolgatja a forgatókönyvét), továbbra sem kapkodja el a filmkészítést. Utoljára 2001-ben jelentkezett a Moulin Rouge!-zsal, ami 5 évvel a Rómeó+Júlia után készült. Ez utóbbi is 4 évet várt Kötelező táncok című elsőfilmjét követően.

A bohémélet szenvedélye
Moulin Rouge!
A 43 éves rendező első három mozifilmjét Vörös Függöny Trilógiaként is emlegetni szokták. Luhrmann legutóbb még Nagy Sándor-filmjén dolgozott, amiben DiCaprio és Kidman lett volna a főszereplő, azonban Oliver Stone hamarabb leforgatta saját, a mozikban igen gyengén szereplő változatát. Luhrmann a maga projektjét egyelőre felfüggesztette.

Munkáinak ihlető forrását leginkább az olasz operában látja, de olyan műfajok is jelentős hatást gyakoroltak rá, mint a bollywoodi filmek. Luhrmann színpadon is kipróbálta magát: 2003-ban nagy kritikai sikert ért el a New York-i Broadway-n Puccini Bohémélet című operájának rendezésével. Az eredetileg 1993-ban Sydneyben létrehozott produkció New York-ban számos fontos díjat besöpört.

A reklám terülte sem idegen számára: 2004-ben Nicole Kidman főszereplésével egy pazar, többmillió dolláros reklámfilmet készített a Chanel No. 5 nevű parfüm számára.