A programsorozat a nagyközönség számára kedden, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjének vetítésével és az Irie Maffia zenekar fellépésével indult. A Pop-Up Budapest gazdái a Balassi Intézet mellett a Design Terminál, a Magyar Turizmus Zrt., a Budapest Music Center és Magyarország diplomáciai képviseletei.

Romsics Gergely, a Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központjának igazgatója elmondta, a rendezvény mögött az az elképzelés áll, hogy a kortárs magyar kultúra értékeit az amerikai fesztiválprogramokkal lehet a leghatékonyabban eljuttatni a helyi közönséghez. A Balassi Intézethez tavaly három olyan felkérés érkezett, amely erre lehetőséget adott: Magyarország most egyszerre lehet kiemelt vendég a brooklyni technológiai startup és kortárs kulturális szakmai vásáron, a Northside Festivalon; ugyanakkor lebonyolítója a New York-i zsidó nyári fesztivál egyik fő programjának, a Muzsikás és a Balassi Intézet által életre hívott Glass House Orchestra koncertjének; és egyúttal részvevője a Chelsea Music Festivalnak, amely idén Magyarországot és Finnországot, Sibeliust és Bartókot állította a középpontba.

van 600

A Pop-Up Budapest legtöbb emberhez eljutó eleme a keleti part legnagyobb innovációs és kreatívipari vására, a Nothside Festival. Ennek kurátora, Vadász Zita, a New York-i Magyar Kulturális Központ kulturális titkára elmondta, Magyarország meghívott országként a Northside Festival mindhárom eleméhez szolgáltat tartalmat. A filmszemlén a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan mellett Császi Ádám Viharsarok című filmje is vetítésre kerül, szerda este, előtte pedig egy rövidfilmes válogatás is látható lesz a Moholy Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével. Császi Ádám és a rövidfilmes Végső Ágota a közönséggel is találkozik.

 

(forrás: MTI)