Ahogyan arról korábban beszámoltunk, öt magyar projektet válogattak be a 11. CEE Animációs Fórumra, melyet november 8. és 9. között rendeztek meg a csehországi Plzeňben. 

A diákfilmeknek létrehozott Rising Stars blokkban két MOME Anim diplomafilm is szerepelt, mindkettő producere Fülöp József. Nagy Zoé Eruption című filmje a TVPaint Développement díjában részesült. A film egy lány a tudatalattijába utazik, hogy rátaláljon a saját magával való mérgező kapcsolatának gyökerére.

Nagy Zoé / Eruption

Díjat kapott Milorad Krstić (Ruben Brandt, a gyűjtőMouMoush – The King of Plastic című filmje is, melyre az NFI gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg. A 11. CEE Animációs Fórum egész estés filmjei közt szereplő projekt főszereplője a kalandvágyó Botond és Zala, egy féktelen testvérpár, akik időn és téren keresztül utaznak, hogy a gonosz MouMoush, a műanyag király ellen harcoljanak. A film producerei Radmila és Hermina Roczkov.

Milorad Krstić / MouMoush – The King of Plastic

A rövidfilmes kategóriában különdíjat kapott Kádár Melinda Maradj csendben szívem (Be Still My Heart) című munkája, melyben egy körkörösen felépülő, önmagába visszatérő történeten keresztül figyelhetjük meg a szerelembe esés, és az abból való kijózanodás folyamatát. A filmben Erósz nyila sebet ejt egy női mellkason – ebbe a sebbe belemélyülve követjük végig, egyre mélyebb szintekre hatolva, ahogyan formát öltenek a szerelemben érzett egyre komplexebb érzések. Az érzések, érzetek közötti kommunikáció előbb könnyű, majd nehéz, végül lehetetlen: az egyedüllétben pedig újra ránk találhat a szerelem. A Maradj csendben szívem a CUB Animation gyártásában készül, producere Szederkényi Bella.

A 11. CEE Animációs Fórumra 28 projektet válogattak. 8 projekt a 10 év alatti gyerekeknek szól, 6 filmterv a tiniknek, 9 a fiatal felnőtteknek és 7 kifejezetten a felnőtt közönséget célozza. Idén Magyarország szerepelt a legtöbb projekttel: 5 filmtervet mutattak be magyar alkotók, 4 érkezett Csehországból, 3 Észtországból, 2 projekt Németországból, Olaszországból, Lengyelországból és Spanyolországból, továbbá egy-egy projekt jött Ausztriából, Horvátországból, Ciprusról, Finnországból, Franciaországból, Görögországból, Szlovákiából és Ukrajnából. 

A rövidfilmek közé 10, a diákfilmek közé 7, a tv-sorozatok és az egész estés filmek közé 5-5, a tv-speciálok közé pedig 1 projektet választottak. Az 5 beválogatott magyar terv közül kettő került a rövidfilmes versenybe, szintén kettő a diákfilmeknek szánt Rising Stars blokkba, és egy szerepelt az egész estés tervek között.

Az idei eseményen egy új platformot vezettek be a szervezők: a Market célja, hogy az animációs projektek bármely fázisukban láthatóvá váljanak, és hogy megkönnyítse a szakemberek közötti személyes találkozót.

Forrás: ceeanimation.eu / CEE Animation Facebook
Címlapkép: Kádár Melinda, Szederkényi Bella / Maradj csendben szívem