Táncfilmzsemle a Bemben

A Kontakt Táncért Alapítvány és a BEM Art Mozi második alkalommal rendezi meg a Budapesti Független Táncfilmszemlét, azaz idén Táncfilmzsemlét, 2009. április 29-én, a Tánc Világnapján a BEM Art Moziban. 2006-ban az I. Budapesti Független Táncfilmszemlén 15 táncfilmet mutattak be az 1996. és 2006. között létrejött alkotásokból. Az eltelt két és fél év alatt a mozgókép és a mozgásművészet kapcsolatából új táncfilmes alkotások születtek, amelyeket most együtt láthat a közönség. A fesztivál vendége Shona McCullagh Új-zélandi filmes, koreográfus, rendező, akinek több filmjét vetítik.



Részletes program

Ismét itt a Lengyel Filmtavasz

A 2009. május 7 – 15 között zajló Lengyel Filmtavasznak Budapesten a Művész mozi, Szegeden pedig a Belvárosi mozi ad otthont. Idén valamennyi nagyjátékfilm előtt egy-egy különleges kísérőfilmeket is vetítenek, amelyek zenei anyagát a legjobb lengyel jazz-zenészek – Krzysztof Komeda, Tomasz Stańko, Zbigniew Namysłowski, Leszek Możdżer és Krzesimir Dębski – komponálták. A Filmszemle nyitófilmje: Jerzy Skolimowski Négy éjszaka Annával, de látható lesz még Krzysztof Zanussi A szívem érted dobog (Serce na dłoni) című legújabb filmje is.

Három a magyar Wiesbadenben

Április 22-28. közöt a Német Filmintézet kilencedik alkalommal rendezi meg a „goEast” nemzetközi filmfesztivált Wiesbadenben. A seregszemle fődíjáért, az Arany Liliomért tíz alkotás, köztük Dettre Gábor Tabló című rendezése indul. Keményffy Tamás rendezői bemutatkozása, a Lukáts Andor főszereplésével készült Mázli a wiesbadeni fesztivál „Highlights” válogatásában mutatkozik be a külföldi közönség előtt. A díszbemutatókra a magyar rendezők és Kántor László a Tabló című film producere jelenlétében kerül sor a wiesbadeni Caligari Filmszínházban. Gigor Attila többszörös díjnyertes A nyomozó című első rendezését is műsorra tűzi a „goEast” filmfesztivál, a „Signature” elnevezésű válogatásban.

Bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.