Harmadik alkalommal rendezik meg a festői szépségű Izmir egyik legnagyobb kulturális eseményét, amelynek középpontjában a zene és a film áll. Idén, szakítva az elmúlt évek hagyományaival, a török alkotások mellett a szervezők külföldi filmeket is meghívtak, a díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Goda Krisztina elnökletével. A programban szereplő alkotásokban központi szerepet kap a zene, a tánc és a művészetek.

A versenyprogramban szereplő Habiszti – Csak azért is! című dokumentumfilm egy táncelőadás alapján született. A történet középpontjában egy roma fiú áll, aki táncosként főszerepelő egy, a roma holokausztot feldolgozó előadásban, miközben gondolatait rapdalokban fejezi ki. A két történet összekapcsolódik, képet adva egy tehetséges roma fiatal gondolatairól és küzdelmeiről, érvényesülési lehetőségeiről a mai Magyarországon. A film rendezője és producere a Szerelem első vériget és folytatásait jegyző Dobray György.

Soul Exodus

A hagyományos klezmerzenét játszó The Brothers Nazaroff nevű formáció áll Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjének középpontjában, a road movie főszereplői a zenén keresztül keresik gyökereiket és identitásukat. Tcha Limberger ünnepelt hegedű-virtuóz, akiért rajong a külföldi közönség - ő pedig a klasszikus magyar cigányzenéért. Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című dokumentumfilmje a születése óta vakon élő belga zenész életét dolgozza fel.

A Soul Exodus, a Mephisto és a Zárójelentés megtalálható a Filmio kínálatában.  

Forrás: NFI / Címlapkép: Habiszti – Csak azért is!