2023 májusában Martin Scorsese személyesen találkozott Ferenc pápával, majd még a helyszínen, Rómában bejelentette, hogy filmet fog készíteni Jézusról. Akik sokallták a Megfojtott virágok monumentális, három és fél órás játékidejét, most különösen örülhetnek: mindössze 80 perc hosszúságú lesz a mester következő filmje.

A rendező Los Angeles Times-nak adott interjújából sok más részletre is fény derült. A forgatókönyvet Kent Jones rendezővel és kritikussal írták együtt, és bár Endó Súszaku 1973-ban megjelent A Life of Jesus (Jézus élete) című könyvét vették alapul, a történet javarészt napjainkban fog játszódni – azt szeretnék, hogy időtlennek hasson a film. Jézus legalapvetőbb tanításait veszik majd alapul, de Scorsesének nem célja a térítés.

Egy korábbi, a Time-ban megjelent interjúban azt is elárulta, hogy a narratíva nem lesz teljesen nyílegyenes, és ahogy a Megfojtott virágokban, úgy ebben a munkájában is fel fog bukkanni. A forgatás a tervek szerint 2024 év végéig tart.

Krisztus utolsó megkísértése

Próbálok úgy hozzányúlni, hogy befogadhatóbbá váljon a téma, és hogy eltüntessem azt a terhet, ami az intézményesült vallásra rakódott” – mondta el Scorsese, aki már korábban is forgatott filmet Endo egyik regénye alapján, a Némaság Andrew Garfield főszereplésével 2016-ban jelent meg.

Kimondom azt a szót, hogy vallás, és mindenki menekülni fog, mert a vallás megbukott sokak szemében. Ez azonban nem jelenti szükségszerűen azt, hogy az eredeti elképzelés rossz lett volna. Menjünk vissza a kezdetekhez. Gondoljuk újra. Lehetsz elutasító, a vallás mégis hatással lehet az életedre, még akkor is, ha elutasítod. Én csak ennyit mondok. És ezt úgy mondom, hogy pár nap múlva 81 leszek" – nyilatkozta a rendező.

A rendező katolikus hittel kapcsolatos dilemmái az egész életművét áthatják, már az 1973-as Aljas utcákban is fontos kérdés volt, hogyan vezekelhetünk a bűneinkért a modern világban. Később nagy botrányt okozott a Krisztus utolsó megkísértése című filmjével, amely hangsúlyosan emberként ábrázolta Jézust, és a már említett Némaság is a hit megélésének bizonytalanságáról szól, jezsuita szerzeteseket kínzással próbálnak rávenni arra, hogy tagadják meg keresztény hitüket.

Címlapkép: GQ