Elárverezett programok

A fesztivál szervezési része készen van, az anyagi források még teljesen bizonytalanok. A Mw idén is olyan nehéz anyagi helyzetben van, mint már jó pár éve. „Ez már annyira megszokott, hogy már én magam unom ismételgetni” - mondta a fesztiváligazgató. Hartyándi Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy a Mw az elmúlt két évben 25-30 millió forintnyi pályázati forrást veszített el. A fesztivál legfőbb bevételi forrása, az MMA-pályázat még ki sincs írva, az NKA kiemelt rendezvényekre szóló pótpályázata pedig egyelőre elbírálás alatt van. A fesztiváligazgató hangsúlyozta, Mediawave mindenképpen lesz, csak a programokat kell jelentősen meghúzni. A fényírók utolsó mentőövként, mintegy kísérletképpen, árverést szerveznek március 28-ára, ahol a Mw programjaira lehet majd licitálni. 

A Mediawave Fesztivál spot, reklámfilm készítésére kiírt "ötletpályázata" meghosszabbított határidővel, egész évre szól majd. A 1000 euro, azaz 250 ezer forint összdíjazású pályázatra fikciós, dokumentarista, de akár flash animációval is lehet nevezni. A rövid verzió nem lehet hosszabb 20-30 másodpercnél, de a szervezők elképzelhetőnek tartják az 1-2 perces hosszúverziót is. A spotnak tartalmaznia kell a fesztivál jellemző logóit és dátumát. A fényírók támpontként a bukaresti DAKINO Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál figyelemkeltő "spot"-ját adták meg, mint követendő példát.

A fesztivál idén a szokottnál később, április 28. és május 5. között lesz. Hartyándi Jenő ezt azzal indokolta, hogy elsődleges szempontként mindig a május elseje programba illesztése szerepelt. Ha a Mw-et egy héttel korábban rendezték volna, a mustra egy nappal hosszabb lenne. A programok fő helyszíne továbbra is Győr, ahogy a majális is marad a Monostori Erőd falai között. Ezek mellé sorakozik fel Csorna, Mór, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Pápa, Sopron,  Veszprém és Budapest, ahol az Almássy téren, illetve az április 30-án a Millenárisban megrendezett Jazzünnep egyik színpadán láthatjuk viszont a fényírókat. Határainkon túl Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava, Dunajská Streda, Nitra, Nové Zámki, Pezinok, Prešov, Šala (Szlovákia), Myslowice, Warsava,  Wroclaw (Lengyelország), Břeclav, Holešov, Zlín (Cseh Köztársaság) és Wien (Ausztria) ad otthont a rendezvénynek.

A filmfesztivál egyrészt rövidfilmek (kisjáték, animációs, kísérleti), dokumentumfilmek és (nem szabványos) játékfilmek nemzetközi versenye. A MEDIAWAVE’2006 Nemzetközi Film Fesztiválra idén 44 országból 723 filmet neveztek. Ebből az előzsűri, Csáki László filmrendező, Durst György producer, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató, Perger Gyula néprajzkutató, Reményi Attila zeneszerző, Silló Sándor dramaturg, rendező és Varga Balázs filmkritikus, 24 ország 68 filmjét válogatta a programba. 59 film került versenybe, 9 pedig speciális – filmtörténeti és zenei - bemutató programként lesz majd látható. A nemzetközi zsűriben Ella Davletshina (RUS) dokumentumfilm-rendező, a Novoszibirszk Filmfesztivál igazgatója, Kőrösi Zoltán (HUN) író, Barbara Lorey (FRA) filmkritikus, Lovas Ildikó (SERB) író, kritikus, Phil Mulloy (GBR) animációs rendező, Jos Stelling (HOL) filmrendező és Vivi Dragan Vasile (ROM) operatőr választja majd ki a három fő kategória győzteseit, a Mw-madarak tulajdonosait, illetve a fesztivál fődíjasát.

 

Régi arcok, új kísérletek

A versenyprogramon túl kerülnek vetítésre a „Porlepte dobozok” filmjei, az Európai Filmfesztiválok Koordinációjának (ECFF) és a Jameson Rövidfilm-díj tavalyi nyerteseinek filmjeiből készült válogatás. Valamint bemutatkozik a Kunmingi Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Kínából, melynek képviselője, illetve a Transformation című film alkotópárosa, Gancai Yang és Wang Yi (férj és feleség), is tiszteletét teszi a fesztiválon. Itt lesz a spanyolországi Huesca, amely Európa egyik leghíresebb és rangosabb rövidfilm fesztiválja, a Meetings In Siberia Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a Banlieues Nemzetközi Jazz Fesztivál Párizsból a mustrán készült dokumentarista, kísérleti vagy táncfilmekkel érkezik, és láthatóak lesznek a belorusz földalatti filmek is. Retrospektív programon a fesztivál régi barátai, a finom erotikával átszőtt rövidfilmjeiről híres holland Jos Stelling és a súlyos társadalomkritikával terhelt, morbid és groteszk filmekkel sokkoló angol Phill Mulloy, továbbá az ’underground’ zenészeket és táncosokat, többek között Nina Hagent megfilmesítő német Peter Sempel, Michael Haneke és a magyar animáció középgenerációjának rangos rendezője, a Mw-díjazott Orosz István. Ezen kívül a fesztivál külön blokkot szentelt a Bartók emlékévnek.

2005-ben az a megtiszteltetés érte a fesztivált, hogy az Európai Filmfesztiválok Koordinációja (közel 200 európai filmfesztivált összefogó szervezet), amelynek a Mw hat éve tagja, a Fényírók Fesztiváljának munkatársát, Csete Orsolyát elnökségi taggá választotta. Az előző évek nemzetközi fesztivál és filmes találkozóinak folyatásaként tehát a Mw 2006-ban is konferenciára hívja a térség filmfesztiváljait. A fesztivál keretében kerül megrendezésre, a környező országokra való nemzetközi kitekintéssel, tapasztalatcserével és kapcsolatteremtési kezdeményezéssel, a Magyar Artmozik Egyesületének, valamint a Magyar Filmklub Szövetség országos találkozójára is.

A fesztivál zenei vonalának gerincét olyan már ismert nevek képezik, mint a Dave Holland Quintet vagy a Parker-Brown-Drake Trio (USA). Ismét megrendezésre kerül az immár harmadik éve működő, 22 tagú Nemzetközi Improvizatív Zenei Műhely - amely az ország és környező országok jazz muzsikusaiból verbuválódik -, és KÖZÉP-KELET-EURÓPAI KREATÍV JAZZ ORCHESTRA néven, az idén már nemcsak Győrben, hanem Bécsben, a Porgy&Bess jazzklubban (a régió legnevesebb jazzklubja) és Budapesten a Millenárison is fel fog lépni. Az ethnozenei workshop ezúttal beleolvad a francia-magyar cirkusz&zene workshopba. A négynapos együtt gondolkodás során fiatal artisták (Magyar Artistaképző végzős hallgatói és mások) és muzsikusok neves koreográfusok és zenei vezetők részvételével egy előadást fognak létrehozni a Francia Intézet támogatásával. Az artistákat Lackó Vladimír és Jeanne Mordoj (FRA), a muzsikusokat Ágoston Béla és Montanaro (FRA) fogják össze Boka Gábor „cirkuszigazgató” porondmester vezényletével. Szőke András és Badár Sándor is megcsinálja saját magáncirkuszát, a Bata Rita Társulat pedig előadja kortárs táncdarabját (Zárt telek).