A Making Waves – A hongkongi filmművészet éllovasai a Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivál Társaság által bemutatott, a Create Hong Kong támogatásával létrejött vándorfilmes program. A 2023-as kiadás négy városban, köztük Pekingben, Udinében, Balin és Sanghajban indult útjára áprilisban, a CineFest keretében most hat alkotás (Rossz lelkiismeret, Fényes nappal, Ki nem hunyó fények, Őrült világ, Csak a holttestemen keresztül, Az utca napos oldala) látható, amelyek betekintést nyújtanak a nézőknek a hongkongi filmművészetbe. A filmekhez összesen kilenc alkotó érkezik, így a nézőknek közönségtalálkozó keretében lehetőségük lesz megismerkedni velük.

A Koreai Filmművészeti Akadémia megalapításának 40. évfordulója alkalmából a koreai filmtörténet három meghatározó rendezőjének alkotásait mutatja be a budapesti Koreai Kulturális Központ. A Koreai filmszekcióban Jang Joon-hwan, Kim Soyoung és Hur Jinho rendezőktől összesen három rövid- (2001 Imagine, Együtt és egyedül, Téli káprázat) és három nagyjátékfilmet (A nomádok hangja: Korjo Arirang, Mentsétek meg a zöld bolygót!, Karácsony augusztusban) láthat a közönség. Kim Soyoung egyben a versenyfilmes zsűri tagja, A nomádok hangja: Korjo Arirang vetítése után közönségtalálkozón vesz részt.

Making Waves – A hongkongi filmművészet éllovasai / Ki nem hunyó fények

Miloš Forman klasszikusa, az Amadeus forgatása éppen negyven éve volt a még kommunista Prágában és más cseh városokban. Az összesen nyolc Oscarral – köztük a legjobb filmnek járóval – kitüntetett remekmű nagy vásznon és tökéletes hanggal igazi élmény. A CineClassics közönsége most így élvezheti a zseniális színészi alakításokat. Szeptember 8-án, 18 órakor a Béke teremben a vetítés előtt Muszatics Péter, a CineClassics kurátora, a Bécs, Budapest, Hollywood című kötet szerzője mond bevezetőt a film előtt.

Idén ünnepli 100. születésnapját a Disney stúdió. A Disney animáció 100 éve programban szeptember 3-án 14 órától a Pressburger teremben a Jégvarázs kínál tökéletes családi szórakást. Az idén tízéves film egyben a Disney stúdió egyik legnagyobb sikere. Az igazi csemege pedig a szeptember 8-án, 17 órától az Uránia teremben vetített kisfilm válogatás lesz: a Disney legemlékezetesebb rövidjeit tekinthetjük meg az 1920-as évektől kezdve.

Disney 100

A CineFest 16 éven át szervezte meg a Roma Kép elnevezésű programot, amelynek elsődleges célja a romák mozgóképes ábrázolásának vizuális antropológiai fókuszú elemzése volt. 2023-ban a program szélesebbre nyitja kapuit és innentől CineFest Social néven olyan társadalmi és kulturális helyzetekkel foglalkozik, amelyek filmes reprezentációja az adott évben valamilyen izgalmas, érdekes, beszélgetésre ösztönző alkotásban csúcsosodott ki. Ennek jegyében idén a programban látható Hajnal Gergely Magyar Mozgókép Díjas alkotása, a Szabadító, valamint visszatér a fesztiválra a 2021-es Roma Kép egyik díjazott rendezője, Králl Kevin, aki egy látássérült férfi mindennapjait mutatja meg ezúttal (Ha egy kék lufi lennél). Derzsi Mátyás Csókot kaptam az ördögtől című alkotásában a CineFest tavalyi Életmű-díjasa, Molnár Piroska is felbukkan. A program szakmai felügyeletét a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszéke látja el. Az első blokk a két kisjátékfilmmel szeptember 2-án 17 órakor, a második blokk Hajnal Gergely filmjével szeptember 6-án, 18 órakor látható a Béke teremben. Mindkét vetítést közönségtalálkozó követi.

CineFest Social / Csókot kaptam az ördögtől

Az Iránytű dokumentumfilmes blokk az idén 20 éves Kunt Ernő Képíró Műhelyre koncentrál. A Műhely alapítói fontosnak tartják a vizuális antropológia felfogásának, módszertanának minél szélesebb körben való ismertetését, népszerűsítését, akár a felsőoktatásról, akár az ismeretterjesztés szintjén a középfokú oktatásról legyen szó. A Műhely tagjai olyan antropológiai filmek készítésére törekednek, melyek mind az antropológia, mind a filmművészet szempontjából megfelelnek az elvárásoknak. Ezek közül hármat láthat a közönség: Ruszkai Nóra Négy lábbal a földön című filmjét szeptember 6-án 19 órakor, Osgyáni Gábor Tervek nélkül semmik leszünk című alkotását közönségtalálkozóval szeptember 7-én 19 órakor, és Az ember néha képpé válik – Töredékek Kunt Ernő portréjához című alkotást szeptember 8-án, 17 órakor. Mindhárom vetítés a Béke teremben lesz, és a filmeket közönségtalálkozó követi az alkotók részvételével.

Az Otthonunk Miskolc program célja helyi vagy helyi kötődésű alkotók munkáit elhozni és bemutatni a nagyközönségnek. A program szervezői minden évben kutatják a különleges témákat, a miskolci vagy borsodi történeteket. Idén Kerényi László A Zrínyi mindig visszavár című filmje látható szeptember 3-án, 18 órakor az Uránia teremben.

CineClassics / Amadeus

Emeric Pressburger az egyetemes filmművészet egyik legmeghatározóbb alakja. A miskolci születésű, Oscar-díjas magyar filmalkotó életműve kiemelkedő íróként, rendezőként és producerként egyaránt. Az életéről unokája, Kevin Macdonald írt könyvet, aki a híres nagypapa nyomdokaiba lépve szintén sikeres, Oscar-díjas filmalkotóvá vált. A kötet közel harminc évvel az eredeti kiadás után, első magyar nyelvű monográfiaként jelenik meg a híres magyar-brit alkotóról. Szeptember 3-án, 17 órakor a Béke teremben a könyvbemutatón részt vesz Dr. Kollarik Tamás és dr. Takó Sándor, a Magyarok Hollywoodban-könyvsorozat szerkesztői. A beszélgetést Muszatics Péter vezeti.

A Miskolcon működő Kinodomino négy vetítéssel jelentkezik az idei CineFesten. A dokumentumfilmek széles spektrumából válogatnak, változatos kísérőprogramokkal kiegészülő eseményeikre, különleges, alternatív helyszíneken várják az érdeklődőket. A filmeket részben a Kinedok program segítségével hozzák el Miskolcra. Szeptember 1-jén 19.30-kor a Fortuna vendégei látható Grizzly Music Pubban (3525 Miskolc, Városház tér 3.), szeptember 7-én 19.30-kor beszélgetéssel kiegészítve az Egy újságíró meggyilkolása az Otthonkában (3525 Miskolc, Horváth Lajos u. 7.), szeptember 8-án 19.30-kor a King Skate az Avas Kapujában (3530 Miskolc, Papszer u. 2.) és szeptember 9-én 19.30-kor az Uglimánnal tehetünk kísérleti utazást a Gonda Pincészetben (3530 Miskolc, Arnóti sor 139.).

 

Kinodomino / Egy újságíró meggyilkolása

Tampere Miskolc legrégebbi testvérvárosa, az együttműködés éppen hatvan évvel ezelőtt köttetett meg a finn településsel. Ennek apropóján a CineFest is finn programmal jelentkezik. A 60 Tampere – Miskolc program részeként vetített We Runed – Shortsongs from North egy filmes, multidiszciplináris művészeti sorozat egy új korszakból, amelyet a finn nemzeti eposz, a Kalevala ihletett. A némafilm, a zenei videó, a népzene és a tánc, a gépi ütemek és az utcai tánc felhasználásával egy epikus történetet mesél el egy népről, amely elfelejtette eredettörténetét. A különleges élményt nyújtó vetítés és koncert a fesztivál Zukor termében, szeptember 7-én 19.30-kor tekinthető meg.

A fenti események a Making Waves és a Koreai filmszekció nagyjátékfilmjeit leszámítva ingyenesen látogathatók. A Making Waves és a Koreai filmszekció nagyjátékfilmjeire a jegy.cinefest.hu oldalon vásárolható jegy.