Ahogy Lovass Tibor, a filmszemle főszervezője elmondta a csütörtöki sajtótájékoztatón: napjainkban a digitális kultúra és a fizikai világ egyre jobban összefonódik, kibővül a művészet, a média és a világ érzékelésének lehetősége, az információs társadalomban pedig egyik legfontosabb, de fejlesztendő képességünk a médiatudatosság.

Azt is hozzáfűzte, hogy a Savaria Filmszemle kreatív légkörében a téma legjelentősebb hazai kutatói tartanak előadásokat a konferencián, szót ejtve az új médiumok lehetőségeiről és kihívásairól, illetve azok korlátairól is. Az előadásokban felvázolják az uralkodó trendeket, a jó megoldásokat, de szóba kerülnek egyebek közt az etikai dilemmák is.

Felsorolása szerint az előadók között lesz például Aczél Petra egyetemi tanár, aki az online platformokon elvárható, tudatos médiamagatartásról vagy éppen ennek hiányosságairól beszél. Előadást tart Mádl András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) igazgatója, aki a fiatalok médiafogyasztásának változásairól beszél majd, illetve Rab Árpád egyetemi oktató, trendkutató, aki az emberi és a mesterséges intelligenciáról, avagy a tudatosság jövőjéről ad elő. Felszólal továbbá Kollarik Tamás egyetemi oktató, az NMHH elnöki főtanácsadója, aki a filmipar trendjeiről és kihívásairól beszél majd.

Lovass Tibor

A konferencia az NMHH és a Savaria Filmakadémia, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Magyar Művészeti Akadémia és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésében valósul meg.

Lovass Tibor a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a X. Savaria Filmszemlén - amelynek központi témái a népművészet-néprajz-történelem, a képzőművészet és zene - meghirdettek diákok számára egy kategóriát, amelynek keretében az internet világát bemutató filmeket vártak. Az említett kategóriában 18 filmalkotás érkezett, a legjobb pályamunkákat az NMHH pénzjutalomban részesíti.

A X. Savaria Filmfesztivált, amelyre idén 124 filmmel neveztek az alkotók, május 10. és 12. között rendezik Szombathelyen, a vetítéseket a Savaria Filmszínház Jávor Pálról elnevezett termében tartják, az alkotókkal a helyi TIT székházban zajlanak beszélgetések és közönségtalálkozók, az internet világával foglalkozó konferenciának pedig az ELTE SEK regionális kutató központja ad otthont.

Lovass Tibor bejelentette: május 12-én a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadnak. Az egyiket Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a másikat Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész kapja.

A X. Savaria Filmszemléről és a konferenciáról bővebben ide kattintva olvashatsz. 

Forrás: MTI