A digitális átállás világszerte nagy kihívások elé állítja a filmarchívumokat, amelyhez a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) igyekszik folyamatos elméleti és gyakorlati segítséget nyújtani tagintézményei számára. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumban tartandó kétnapos nemzetközi képzésen elméleti előadások és gyakorlati workshopok lesznek a filmtechnika aktuális problémáinak megvitatására és a technológiai ismeretek szélesítésére.

A 13 országból érkező 21 filmarchívumi szakember átfogó képet kaphat az audiovizuális technológiai alapismeretekről a filmmegőrzés, a digitalizálás és a hozzáférés területén. A rendezvényen részt vesznek filmtechnikusok is, akiknek hasznos a digitális technológia alapjainak elsajátítása, valamint digitális technikusok, akik szeretnék jobban megismerni a hagyományos filmes technológiát. Az előadások a filmtechnika történetével, a filmgyártás és -megőrzés stratégiáival, a televíziós gyártás történetével, a digitális technológiára való átállással foglalkoznak.

Az előadásokat gyakorlati foglalkozások és bemutatók követik analóg filmkezelés, filmdigitalizálás, filmazonosítás és filmvágás témákban. A szakemberek a gyakorlatban ismerhetik meg a nyílt forráskódú digitális eszközök, a filmszkennelés és a szkennelés utáni műveletek nemzetközi gyakorlatát is.

A foglalkozásokat a FIAF és a Filmintézet szakemberei közösen szervezik, a résztvevők bejárhatják a Filmarchívumot és Filmlabort, megismerkedve az intézményekben folyó munkával és alkalmazott technológiákkal.

A FIAF a legrégebbi nemzetközi filmes szervezet, amelyet Henri Langlois alapított Párizsban 1938-ban a világon akkor létező négy filmarchívum, a Cinématheque francaise, a BFI, a German Reichsarchiv és a Museum of Modern Art szövetségeként. Napjainkban 79 országból összesen 170 intézmény a tagja. A szervezet kapcsolati hálót biztosít, irányelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a filmek megőrzéséről, felújításáról és a közönséghez való eljuttatásáról, és gyakorlati segítséget is nyújt ehhez.

A magyar filmarchívum 1958 óta tagja a szövetségnek. Az NFI – Filmarchívum igazgatója, Ráduly György, 2019 óta igazgatósági tagként képviseli a szakmai közösség és magyar filmörökség érdekeit a szervezetben. Munkája eredményeként 2021-ben Budapesten tartották meg a FIAF éves kongresszusát, amelyre 44 ország 134 filmes intézményéből 340 szakember érkezett. A mostani nemzetközi képzés egyben főpróbája is a világszervezet 2025-ben Budapestre tervezett „nyári iskola” programjának.

forrás: NFI