Az egyik legnevesebb magyar operatőr, Szabó Gábor 10 hetes filmoperatőr kurzust indít a Focus Fox stúdióban. A szombatonként tartott workshopon olyan kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők, mint hogy hova tegyük a kamerát, mi mozdítja meg a képet, hogy irányítsuk a néző tekintetét, mi a szerepe a világításnak vagy hogy hogyan mesélhetünk a kamerával egyéni módon. A felhívás szerint a kurzus további feltételei az érdeklődők számától függően alakulnak ki.

A workshopra Szabó Gábornál lehet jelentkezni a gaboszab@gmail.com email címen. A jelentkezésben rövid bemutatkozást, filmes előélet ismertetését és a jelentkezés okát is várják.

Szabó Gábor filmoperatőr, egyetemi tanár, Balázs Béla-díjas Érdemes Művész. Több, mint 30 játékfilm, televíziós filmek, dokumentumfilmek, rövidfilmek, koncertfilmek, számos reklámfilm és videoklip alkotója. Filmjei rangos nemzetközi díjakat kaptak, az 1984-ben bemutatott Jób lázadása című filmjét Oscar-díjra jelölték a legjöbb külföldi film kategóriában. Meteo című munkáját a rendszerváltás után évekig kultfilmként vetítették a mozikban. Nemrégiben A martfűi rém című filmjéért megkapta az Év legjobb operatőri munkája díjat, a film pedig felkerült az HBO és a NETFLIX filmlistájára is.

A filmkészítés mellett évtizedeken át tanított operatőri mesterséget az SZFE-n és más egyetemeken. Operatőrként elsőként doktorált, habilitált és kapott egyetemi tanári címet. Filmeskönyv című munkája kötelező irodalommá vált a filmes oktatásban. Alapító tagja és elnöke a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA).