Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb látványtervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 96. Oscar-díjátadó ceremónián. Az Oscar-szobrot Mihalek Zsuzsa nevében is Shona Heath és James Price vette át a Dolby Színház színpadán. Mihalek februárban a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díját is elnyerte munkájáért.

Az idei Oscar-gála legnagyobb győztese az Oppenheimer lett, Christopher Nolan háborús drámája 13 jelölésből 7-et váltot díjra, többek között megnyerte a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő (Cillian Murphy) és a legjobb férfi mellészereplő (Robert Downrey jr.) kategóriáját.  

A Szegény párák 4 díjat nyert, ezzel az este második legsikeresebb produkciója lett. A főszereplő Emma Stone megnyerte a második Oscarját hét évvel a Kaliforniai álom után. Az Alasdair Gray skót író regénye nyomán Jórgosz Lánthimosz rendezésében Magyarországon forgatották a filmet, amelyet 11 Oscarra jelölték. A Frankenstein-variáció tavaly a velencei filmfesztiválon debütált, ahol a legjobb film és rendezés díját is megkapta.  

 

Da'Vine Joy Randolph, a Téli szünet sztárja nyerte a legjobb női mellékszereplő díját. "Olyan sokáig más akartam lenni, de most rájöttem, hogy csak önmagamnak kellett lennem, és köszönöm, hogy megláttatok" - mondta könnyeivel küszködve a Dolby Színház közönségének a színésznő. A legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-szobrát Justine Triet és Arthur Harari vehette át az Egy zuhanás anatómiája című filmért.

Az Érdekvédelmi terület című brit film lett a legjobb nemzetközi film. Jonathan Glazer, az Auschwitzban forgatott holokausztdráma rendezője a díjat megköszönve elmondta, hogy a koncentrációs tábor parancsnokáról szóló filmjével az erőszak természetét akarta bemutatni. "Azt gondoljuk, hogy soha nem tudnánk így viselkedni, és nem is viselkedünk így, de szerintem ebben nem kellene ennyire biztosnak lennünk" - fűzte hozzá Glazer, aki a Gázai övezetben folyó háborúra is felhívta a figyelmet.

A díjazottak teljes listája itt található.

címlapkép: Christopher Nolan
forrás: MTI