Az eredményhirdetés helyszínéül szolgáló szekszárdi Művészetek házának igazgatója Berlinger Attila beszéde végén Kindl Gábor főszervező, versenyigazgató munkáját ismerte el. Az Alapító beszéde után Karl Bardosh, a verseny művészeti vezetője, majd Dr. Nemeskéri Zsolt is felszólalt, ezt követően az első nyertes film, a 2004-ben készült Hozomány alkotója, Mayer Zoltán zsűritag nyitotta meg a díjátadót.

Mayer Zoltán, a 2004-es első verseny győztese

A szekszárdi FilmMaraton, 24 órás filmkészítő verseny célja, hogy a játékban résztvevők megismerjék, rövid videókban megörökítsék, és másokkal is megismertessék a Szekszárdon található szellemi, kulturális és természeti értékeket. Az első 24 órás rövidfilmkészítő játékot 20 évvel ezelőtt rendezték Szekszárdon, a hazánk Európai Uniós csatlakozása alkalmából szervezett Európa Majálison, ahol akkor 21 film készült. Az első verseny szakmai zsűrijét Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők vezették.

A verseny különlegessége, hogy a résztvevőknek mindössze egy nap áll rendelkezésére, hogy elkészítsék ötletes, figyelemfelkeltő, 1 perces filmjeiket. A kihíváson bárki indulhatott, de forgatni csak Szekszárd területén lehetett. A versenyzőknek 3 témaelemet kellett beépíteniük alkotásaikba, melyet a szervezők a rajt pillanatában ismertettek, ezek idén a Vármegyeháza és környéke, Garay János vagy Háry János szobra és a Prajda-Tanya voltak.

 

Kép a Törékeny emlék című filmből

Idén először adták át a Póla Károly-díjat a legjobb és a legtöbb filmet készítő iskolák, iskolai osztályok részére. A legjobb filmnek járó díjat a Barcsi Sportiskola 5. osztályosai kapták Örök élet fája című munkájukért. A legtöbb filmet pedig az Encsencs- Penészlek –Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézményének diákjai készítették, akik összesen 6 alkotást adtak le a határidőre.

A verseny Fővédnöke Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikáció- és Médiatudományi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke volt. A verseny művészeti igazgatója és a zsűrielnöki feladatokat pedig Prof. Karl Bardosh Master Prof. Tisch School of Arts New York University, díjnyertes rendező, producer, író látta el.


Eredmények:


5. helyezett: Szegzárd - Kövi család
4. helyezett: Múlt –kor hagyatéka – Wehy – Vehovszky Patrik
3. helyett: 100 éves Borháború - Csiba Dávid és a Stáb /Dunaszerdahelyről érkeztek - Szlovákia
2. helyezett: Cinege madár – F. Lackó
1. helyezett / Legjobb film: Törékeny emlék – Csecskedi László

A legjobb női szereplő: Törékeny emlék – Csecskedi Zoé
A legjobb férfi szereplő: 100 éves Borháború – Csiba Dávid
A legjobb szereplőcsapat: Szegzárd – Kövi Család
Legjobb eredeti zene: Cinege madár – F. Lackó
Legjobb operatőr: Cinege madár – Kosztolányi Ferenc
Legjobb vágás: Múlt kor hagyatéka – Wehy – Vehovszky Patrik
Legjobb rendező: 100 éves Borháború Csiba Dávid