"Nagyon lelkesek vagyunk, mert ez egy első- és másodfilmesek fesztiválja, tehát olyan filmekkel versenyzünk, amelyek hasonló körülmények között készültek" – meséli Breier Ádám rendező a szófiai meghívás kapcsán. "Másrészt megtiszteltetés, hogy részt vehetünk egy olyan fesztiválon, ahol már jó pár óriás legenda járt előttünk, Kaurismäkitól Nyikita Mihalkovon át egészen Wim Wendersig."

Lefkovicsék gyászolnak először az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, valamint a Miami és a New York-i Zsidó Filmfesztiválon szerepelt, mielőtt a magyar mozikba került.



A filmben Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

Forrás: Mozinet