Az ősszel elindított program keretében eddig több mint 300 vetítésen fedezhették fel általános és középiskolás diákok a közösségi filmnézés élményét. A klasszikus magyar filmkincsre épülő, kortárs hazai filmekkel kiegészített, több mint 130 filmből álló válogatás a legkorábbi némafilmektől a legújabb magyar filmekig több mint egy évszázad filmtörténetét íveli át.

A digitálisan restaurált filmklasszikusok között az eddigiekben A Pál utcai fiúk (1969), az Egri csillagok (1968) és A szeleburdi család (1981) volt a legnépszerűbb alkotás, a kortárs magyar filmek közül a Hat hét, a Kojot négy lelke, a Kincsem és a Larry voltak a legtöbbször műsoron a programban. Az animációs klasszikusok között János vitéz (1973), Lúdas Matyi (1977), Vuk (1981) és a Macskafogó (1986) volt a legnézettebb. A kínálatba újonnan bekerült tartalmak közt szerepel A nemzet aranyai című dokumentumfilm és az 1987-es klasszikus vígjáték, a Szeleburdi vakáció is.

 

A filmek egy részéhez az NFI Filmarchívum szakmai szervezetekkel – köztük a Magyartanárok Egyesületével és az Osztályfőnökök Országos Egyesületével – együttműködve komplex oktatási segédanyagokat is készített, amelyek kreatív feladatok formájában segítik a filmek élményszerű feldolgozását. A filmválasztékban megtalálható, változatos műfajú alkotások a közösségi moziélmény megtapasztalásán túl számos tantárgy oktatását is segítik, a magyar irodalomtól a történelmen, a média és vizuális kultúrán, a dráma és természettudományi tantárgyakon át az etikáig.

A Klassz Napok programhoz továbbra is lehet csatlakozni: bármely hazai oktatási intézmény pedagógusa jelentkezhet, aki szívesen elvinné osztályát a jelenleg elérhető húsz art mozi egyikében szervezett vetítésre. A diákcsoportok az NFI támogatásának köszönhetően kedvezményes, 500 Ft-os jegyáron tekinthetik meg a kiválasztott filmeket. A program részletes ismertetője, a választható filmek, a vetítési helyszínek, mozik listája és a jelentkezés menete az Art-Mozi Egyesület honlapján elérhető.

Forrás: NFI